En man och en kvinna går tillsammans genom ett avverkat skogsområde med stubbar och ris omkring sig. I bakgrunden syns täta träd som sträcker sig mot en grå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tagit ifrån mig min skog” – se området som avverkats och hör vad markägarna tycker. Foto: Berno Jonsson, SVT

Deras skog höggs ner – markägare utanför Lycksele stämmer myndigheterna

Publicerad

En stor vindkraftspark planeras på Stöttingfjället. Ett flera mil stort område skog har avverkats på grund av detta – utan medgivande från markägarna. Nu stämmer markägarna både Lantmäteriet och Vattenfall för tjänstefel.

I byn Hornmyr utanför Lycksele har en flera mil lång kraftledningsgata huggits ned. Detta trots att flera markägare aldrig gett sitt medgivande till det. Nu stämmer de både Lantmäteriet och Vattenfall för tjänstefel.

– Jag trodde inte att jag bodde i ett land där myndigheterna kunde avverka emot min vilja och mitt medgivande, säger Gunnel Dalbäck som är en av markägarna.

Kallade på polis

Även Peter Wikner som är markägare ilsknade till och kallade på polisen som tillfälligt fick Vattenfall att göra uppehåll i avverkningen i slutet av augusti.

– Men det hjälpte inte. De fortsatte igen efter några dagar och jag fick se en alldeles för ung skog huggas ner som skulle fått stå och växa minst 40 år till, säger han.

Lång strid

Bakgrunden är en 14 år lång strid om en stor vindkraftspark i Hornmyran, Fjällberget och Vinliden i Lycksele och Åsele kommuner. Förutom markägare har även Vapstens sameby och Vilhelmina norra sameby varit kritiska.

Det har varit många turer, men enligt Vattenfalls pressekreterare Carina Netterlind finns nu alla tillstånd klara och godkända för de tre vindparkerna på Stöttingfjället.

Den avverkade ledningsgatan bedöms vara till samhällsnytta och de som fått sin skog avverkad mot sin vilja har då ingen talan.

Hoppas på myndigheternas hjälp

Men det här vägrar de fem markägarna, Stöttingfjällets miljöskyddsförening, att acceptera och menar att hela processen är felaktigt och lagstridigt genomförd. Nu har man stämt Lantmäteriet och JO-anmält flera myndigheter.

– Vi hoppas hitta en ansvarig myndighet som törs säga att det här har gått för fort. Vi tycker inte att de får fara fram hur som helst och inte ta ansvar för vad de ställer till med, säger en besviken Peter Wikner.

Vattenfall menar att tvisten redan gått igenom en domstolsprövning, utan att domstolen funnit skäl att ändra besluten.

”Om det skulle riktas ytterligare invändningar och ersättningsanspråk mot Vattenfall Eldistribution kommer vi att analysera och bemöta dem enligt sedvanliga rutiner” skriver pressekreteraren Carina Netterlind i ett mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.