Ameer har svårt att köpa villa när bostadspriserna rusar: ”Det är nästan omöjligt”

Publicerad

Ameer Akadhimi har just fått jobb som it-tekniker efter flera års studier. Nu vill han att familjen ska kunna lämna bostadsrätten för en villa. Han har ett lånelöfte på tre miljoner kronor vilket motsvarar priset på en normalvilla i Skellefteå. Trots det är det svårt att hitta en villa han har råd att köpa.

– För det priset får man nu en bra bostadsrätt, säger han.

För tio år sedan var det inte ovanligt att kunna fynda en villa mycket billigt i Skellefteå. År 2012 var snittpriset 890 000 kronor – nu kostar de i snitt dryga 3 miljoner kronor. Det är följden av den i snitt klart snabbaste prisökningen i hela landet, enligt en sammanställning från Svensk mäklarstatistik.

I en kommun nästan lika stor som hela Skåne får husspekulanter nu leta sig utanför staden för att ha råd med en hyfsad normalvilla.

Bostadsmarknaden i Skellefteå

– För att hitta något som inte är ett renoveringsobjekt har vi börjat titta på Ursviken och Skelleftehamn, säger Ameer Akadhimi.

I klippet får du se hur Ameer bor i dag och höra varför han vill flytta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Skellefteå

Mer i ämnet