• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Enhetschefen vid Länsstyrelsen i Västerbotten, Magnus Langendoen, tor att det kommer att ta flera år innan ett besked kan komma kring gruvan i Stekenjokk. Foto: SVT/Arkiv

Länsstyrelsen i Västerbotten: ”Det kommer ta flera år innan ett beslut kommer om Stekenjokk”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten väntar nu på gruvföretaget Vilhelmina Minerals kompletteringar kring ansökan om att få återöppna gruvan i Stekenjokk.

Men än återstår många och långa steg innan ett beslut kan fattas i frågan.

Länsstyrelsen i Jämtland har tidigare gett grönt ljus för den del av Stenjokksfyndigheterna som ligger på den sidan länsgränsen. På den andra sidan gränsen är utmaningarna fler, bland annat på grund av eventuell påverkan på vattennivåer samt att gruvan gränsar mot ett Natura 2000-område.

– En av frågorna är om det påverkar grundvattnet, vattenfrågorna generellt är i fokus för den här prövningen, säger Magnus Langendoen, enhetschef vid miljöenheten på länsstyrelsen.

Flera steg återstår

Om länsstyrelsen anser att de nu fått in rätt underlag så kommer de att kunna börja arbeta med själva beslutsprocessen. Skulle företaget sedan få ett Natura-2000-tillstånd så återstår bearbetningskoncessionsprövningen där bland annat de berörda samebyarna i området får komma till tals.

Efter det återstår miljöprövningen. Först därefter kan ett besked komma om gruvan får återöppnas eller ej.

– Det är där som det slutligen avgörs om man kan starta en gruvverksamhet här eller inte och då pratar vi troligen om flera år bort.

Detta är ett Natura 200-område:

Natura 2000 är ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. 

I EU finns ett art- och habitatdirektiv som är EU:s främsta styrmedel för att uppnå målen för Konventionen om biologisk mångfald (CBD) för att främja att den biologiska mångfalden och skydda hotade arter och livsmiljöer (habitat).

För att nå det målet ska alla EU-länder utse särskilda områden, så kallade Natura 2000-områden, som tillsammans ska bilda ett ekologiskt sammanhängande nätverk av livsmiljöer. Dessa områden innehåller arter eller naturtyper som är särskilt skyddsvärda ur ett europeiskt perspektiv. De åtgärder som är nödvändiga för att målsättningen ska kunna uppnås bör genomföras inom vart och ett av de utsedda områdena.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.