• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

DNA revolution inom släktforskning

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att söka sina rötter med hjälp av DNA-teknik. Med hjälp av arvsmassan kan man spåra sin släkt ända ner till stenåldern. Många pratar om en revolution inom släktforskningen.

– Det är många som DNA-testar sig. Enbart i Sverige är vi 10 000 nu, och antalet fördubblas för varje år, säger Peter Sjölund från Härnösand.

Peter Sjölund är en erkänt skicklig släktforskare och en auktoritet när det gäller släktforskning med DNA-teknik.

– Tekniken har öppnat fantastiska möjligheter att lära sig mer om människan, konstaterar han.

Unik kromosom

Peter Sjölund ritar ett släktträd och berättar hur den genetiska genealogin funkar.

– Alla män bär på en Y-kromosom som är unik. Den är densamma som även pappan bar på, och farfar, och farfarsfar. Om flera personer DNA-testar sig, kan man komma många generationer tillbaka. Inte bara tre generationer, utan 300 eller 3 000 generationer neråt.

Gemensam anfader

Det låter fullständigt otroligt, att DNA-tester från nu levande personer kan spåra gemensamma anfäder så långt bak i tiden. De är ju för länge sedan döda och omöjliga att jämföra med.

– Det är just det som är det fascinerande. Men vi har lyckats spåra en gemensam anfader till 20 personer i norra Sverige, Finland och Ryssland som levde på järnåldern. Vi vet inte personens namn, men vi kan bevisa att det är en gemensam släkting.

Salivprov

Ett DNA-test görs med hjälp av ett salivprov och utförs av flera laboratorier i USA. Efter ett par månader kommer svaret.

– Jag fick plötsligt 300 nya släktingar som jag inte känt till förut. Det är tremänningar, fyrmännigar, femmänningar och så vidare, berättar Peter Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.