Jonas Forsgren, överklagande av domen. Arkivbilder. Foto: SVT/TT

Dom: Sorselepolitiker inte jäviga

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Sorsele kommun var inte jäviga när de körde över folkomröstningsbeslutet om en ny vindkraftpark på Sandselehöjden. Det slår förvaltningsrätten fast.

Beslutet överklagades av Jonas Forsgren som drog igång folkomröstningen. Nu överväger han att överklaga till nästa instans.

– Det är konstigt. Jag undrar hur förvaltningsrätten resonerat, men jag inte läst domen, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Vindkraft i Sorsele

Körde över resultatet av folkomröstningen

Ni kanske minns historien om att Sorsele kommun ville låta Vattenfall bygga ut vindkraften, och att frågan blev så omstridd att en folkomröstning till slut genomfördes. En majoritet av Sorseleborna sade nej till Vattenfalls planer, men kommunfullmäktige valde ändå i juni att säga ja till vindkraftplanerna. Politikerna körde helt enkelt över folkomröstningsresultatet.

På samma möte i juni godkände kommunfullmäktige en miljökonsekvensbeskrivning som gjorts för vindkraftprojektet.

Överklagade beslutet – åberopar jäv

Initiativtagaren till folkomröstningen Jonas Forsgren överklagade båda besluten. Han ansåg att en rad ledmöter var jäviga på olika sätt och inte borde ha deltagit i beslutet.

Läs mer: Delade meningar när fullmäktigeledamöter svarar på jävsanklagelserna

Han använder en rad exempel på där jäv gjort att vindkraftparken inte prövats i laga ordning, men inte i något får han rätt av domstolen. Förvaltningsrätten påpekar att de prövar beslutens laglighet inte lämplighet eller skälighet.

– Med de kopplingar som fanns tycker jag det är konstigt. Om jag är politiker i fullmäktige och har ett syskon som skriver ett brev till kommunen och tycker att de ska besluta för en utbyggnad för att det gynnar dem ekonomiskt, då är man inte neutral i frågan, nämner Jonas Forsgren som exempel.

Rätten: Känner varandra – men är inte närstående

Kommunalrådet Kjell Öjeryd valde att anmäla jäv när kommunfullmäktige behandlade frågorna om vindkraften, eftersom han berörts personligen. Jonas Sjögren anser dock att kommunalrådets personliga vän i kommunfullmäktige, som deltog i beslutet, borde ha anmält sig jävig. Rätten håller inte heller med om det:

”De uppgifter som finns om att olika familjemedlemmar känner varandra mer eller mindre väl, medför enligt förvaltningsrätten inte att de kan betraktas som närstående”, skriver rätten.

Öppnar för överklagan

Jonas Forsgren är själv sakägare i frågan om Vattenfalls vindkraftpark. Han skulle påverkas av parken och har varit engagerad i många år.

– Det har varit många frågetecken under de åtta åren. Jag vill att det ska gå rätt till, säger han.

Sorsele kommun har fått rätt i första instans, förvaltningsrätten. Nu ska Jonas Forsgren läsa domen och ta ställning till om det ska bli en överklagan.

– Självklart kan det bli det, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet