Det var i februari i år som kvinnan i 80-årsåldern hittades död i hennes och sonens gemensamma bostad. Mannen, som senare greps på Skellefteå lasarett, erkände under rättegången att han ströp sin mor till döds med en ficklampa. Han var då åtalad misstänkt för mord, men alternativa rubriceringar var grov misshandel och grovt vållande till annans död.
I polisförhören framkommer att mannen inte har jobbat de senaste 20 åren, utan levt på ett gammalt arv och mammans pension.
Mannen erkände inledningsvis inte brottet men sade i förhör:
– Mamma var ganska jobbig, det vart som det vart. Det var en lek, jag vet inte varför jag gjorde så. Det var inte meningen, jag ångrar det.
Grannar larmade kommunen
Mannens grannar slog tidigare larm om att mannen uppträtt konstigt och larmade då kommunen.
– Han var kuslig och obehaglig, sa en granne i förhör.
Skellefteå tingsrätt konstaterar i domen att brottet, mord, egentligen motsvarar 16 års fängelse, men att den psykiska störning han lider av innebär att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det föreligger dessutom en risk för återfall, konstaterar tingsrätten.
Döms till att betala sin mors begravning
Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.
Mannen döms även till att betala 110 000 kronor i ersättning till en anhörig till mordoffret samt att stå för kostnaderna för begravningen av sin mor.
RÄTTSPSYKIATRISK VÅRD MED SÄRSKILD UTSKRIVNINGSPRÖVNING
Rättspsykiatrisk vård kan kombineras med en särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.
Besluten gäller till exempel frigång, permission och hur länge vården ska pågå. Det gäller också när det är aktuellt att vården övergår till öppen rättspsykiatrisk vård och slutligen när vården ska avslutas.
Källa: Sveriges domstolar