Larmet kom till SOS strax innan lunch på onsdag.
– En person lyckades larma själv och berättade att han var i nöd. Att han var frusen, berättar Anders Fjällström för SVT.
Då startade fjällräddarna en systematisk efterforskning tillsammans med polisen.
Minus 35 grader under räddningen
Även om temperaturerna var nere på minus 35 grader så var de övriga förutsättningarna gynnsamma för en snabb och framgångsrik räddning.
– Det var klart och det var ingen nederbörd, spår syntes väl, säger Anders Fjällström.
Insatsen med totalt åtta fjällräddare gick helt enligt plan och efter drygt fyra timmar, i sista skymningen, påträffar de den frusna mannen öster om Tärnasjön, vaken och talbar.
– Det blev så lyckat som det kunde bli mitt i olyckan. Men det är inga marginaler när det är så kallt, säger fjällräddaren.
Fjällräddarna hyllas av polisen
Med skoter transporteras mannen mot Tärnaby, senare flygs han med ambulansflyg till Norrlands universitetssjukhus.
Polisen hyllar nu fjällräddarnas insats i extremkylan.
– De släpper allt och ger sig ut i över 30 minusgrader. Folk fattar inte vilken självuppoffrande samhällsinsats de gör. Vi är helt beroende av dem i ett sådant här läge, säger Simon Wormö som var polisens vakthavande befäl under insatsen, till VK.
Enligt honom var mannens fingrar djupfrysta och han hade ingen blodcirkulation ned till handleden.
– Hade fjällräddarna inte hittat honom så hade han inte överlevt, de har räddat livet på den här mannen, säger han till VK.
Den egna säkerheten prioriteras
Trots att temperaturerna var rekordlåga under insatsen tvekade fjällräddarna inte att bege sig ut för att rädda mannens liv.
– Vi följs åt och far inte ensamma, säger Anders Fjällström men uppmanar samtidigt till att fundera ett varv till innan fjälläventyr i dessa extremförutsättningar.
– Man blir frustrerad över att folk inte har tänkt sig för, säger han.
I klippet ovan berättar han mer om insatsen.