– Det här är ju en industri som växer väldigt mycket i olika områden, dels foto och film givetvis, dels tekniska mätningar. Det kommer hela tiden nytt intresse, det finns hur mycket som helst att göra på området, säger Robert Wiklund som driver fotofirma med drönare i Skellefteå.
Riskerar människors privatliv
Men med de nya möjligheter finns också risker för människors privatliv. Det är kanske inte i alla situationer vi vill bli fotograferade eller filmade.
– Till exempel kan det vara mycket integritetskränkande om man skulle få för sig att övervaka en badplats då folk befinner sig i badkläder, säger länsjuristen Per Lundström.
Tillstånd krävs
Fram till helt nyligen var fotografering med drönare helt oreglerat. Men nu har en dom i Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att drönare ska bedömas på samma sätt som övervakningskameror. Nu måste alla som vill fotografera med drönare på allmän plats söka tillstånd. Hittills har fem ansökningar kommit in till länsstyrelsen i Västerbottens län.
– Vi tittar bland annat på vilket ändamål man har med övervakningen och vilken plats som kommer att övervakas, vad det är för människor som befinner sig på den platsen och vad människor gör på den platsen, säger Per Lundström.
Åsikterna varierar bland Skellefteåborna
Hur allvarligt är det att riskera att bli fotograferad från luften? Bland Skellefteåborna varierar åsikterna.
– Vissa regler ska det vara, kompisen filmar mycket i fjällen, jag tycker inte att det är problematiskt. Jag tycker inte att man ska förhindra sådant, säger Marcus Lundin i Skellefteå.
Om jag säger integritet och drönare vad säger du då?
– Jag ser inte så stort problem med det. Jag är inte ett dugg orolig för att bli filmad, säger Annika Wennerström.
– Om det är för den goda sakens skull, för säkerhet, då tycker jag att det är okej, säger Gunnel Frängsmyr.