Joel Söderberg är skyldig till ett av de mest legendariska dataintrången i svensk it-historia.
Från en lägenhet på Fraggelberget i Järna tar han i mitten av 90-talet sig in i rymdprogrammet NASA:s databas.
– Det blev världens chock när polisen hörde av sig. Det kändes som om jag gått mot röd gubbe. Men plötsligt kommer hela rikskrim och hälsar på. Sen kom hot om utlämning till USA. Det kändes läskigt.
Billigt intrång
NASA var svårt att hacka. Där låg utmaningen.
– Det fanns ingen tanke på några konsekvenser. I början kanske jag tänkte att det kunde hända något. Men så gjorde det aldrig det. Då kändes det som att USA var så långt bort. Vad kunde hända egentligen?
Efter en fem år lång rättsprocess kommer domen. Villkorlig, men han får stå för en del advokatkostnader.
– Marginella kostnader egentligen.
”Oskäligt högt”
Att den 17-åriga Umeåkillen Erik Sundqvist nu krävs på en halv miljon i skadestånd av kommunen för ett hack har han svårt att förstå.
– Det verkar oskäligt högt. Det känns som om kommunen försöker lämna över en stor del av kostnaderna för andra saker på den här incidenten. Egentligen de kanske borde ha säkrat upp sitt system.
Jobberbjudanden haglade
Med det höga skadeståndskravet är Erik Sundqvist och hans familj oroliga för att hans framtid kan vara förstörd. För Joel Söderberg blev hacket bara början på en ny karriär.
– Redan under rättegången blev jag kontaktad av flera it-säkerhetsföretag.
Han tog ett av jobben. För sex år sedan flyttar sambon till Norsjö i Västerbottens inland och Joel följer med. Han är nu IT-ansvarig på ett träföretag.
Nästan 20 år efter att rikskrim knackade på är det bara en sak som begränsar hans liv.
– Teoretiskt kan jag resa till USA. Men det är nog olämpligt.