Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordföranden Sandra Olsson om framtidstron i Kristineberg. Foto: Anders Öhlund/SVT

Efter 50 år av rivningar – nu byggs nytt i Kristineberg

Publicerad

Efter 50 år med rivningar i det lilla gruvsamhället Kristineberg har det nu vänt. Ett nytt vandrarhem byggs och behovet av bostäder är stort.

– Vi pratade med kommunen. Istället för att riva för 2 milj kr var det bättre att bygga om och bygga nytt säger Sandra Olsson ordförande i Kriberg fritid ekonomisk förening.

Istället för att riva restaurang-huset vid sport och simhallen byggs nu 11 nya vandrarhemsrum.

– Efter Bolidens beslut att satsa 1 miljard kr på gruvan här i Kriberg är behovet stort av nya bostäder . Vi har ständigt folk på kö till vårt vandrarhem som också det har 11 rum . Nu bygger vi ytterligare ett vandrarhem här i Kriberg också det med 11 rum säger Sandra Olsson.

Byborna driver såväl restaurang som kyrka

För några år sedan gick byborna ihop i Kriberg fritid ekonomisk förening och tog hand om driften av badhuset. Föreningen driver också butik, en bensinmack, en restaurang och ett vandrarhem. Dessutom har man ansvaret för underjordkyrkan i samhället.

I Kristineberg bor idag drygt 200 personer.

– Framtidstron har kommit tillbaka . Nu är det inte bara rivningar längre, nu byggs det också nytt säger Sandra Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.