Från och med 1 januari slipper polisen tillståndskravet från Datainspektionen för att använda kameraövervakning, där även drönare ingår. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter bilbränderna: Polisen drönarbevakar stadsdelar i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Efter bilbränderna på flera olika platser runt om i Umeå, har polisen nu beslutat att börja flyga drönare över områdena eftersom de ser en ”risk för allvarlig brottslighet”. Detta framgår av ett beslut från polisen som SVT Västerbotten tagit del av.

Under vintern, och så sent som i början av maj, har ett 60-tal bilar brunnit i Umeå i stadsdelarna Mariehem, Ålidhem och Ersboda. Därav har nu polisen i Umeå beslutat att områdena ska kunna kamerabevakas från luften med hjälp av drönare

– Jag har beslutat att vi får använda drönare vid behov, och är en del av ett större paket för att komma till rätta med bränderna. Till exempel när vi ser att det är mycket ungdomar ute eller så, då har vi möjlighet att använda dem, säger Michael Rystedt, lokalområdespolis i Umeå.

Bilbränder i Umeå

”Allvarlig brottslighet”

Under 23 maj till och med 21 juni kan polisen flyga med drönare över platserna eftersom de anser att det ”av särskild anledning finns en risk för allvarlig brottslighet”. Bevakning ska hjälpa polisen att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet samt utreda eller lagföra brott.

I beslutet om kamerabevakning skriver polisen att ”åtminstone vissa av bränderna är reaktioner mot polisens arbete mot kriminella”. Händelserna utreds inom ramen för operation Rimfrost.

Hur går det med utredningarna kring bilbränderna?

– Det går framåt, och det är väl det jag kan säga utan att röja förundersökningssekretess, säger Rystedt.

Om kamerabevakning med UAS:

Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

UAS, unmanned aerial system, används i första hand i samband med brottsplatsundersökningar, offentliga tillställningar såsom större idrottsevenemang och högriskmatcher, allmänna sammankomster, exempelvis demonstrationer och valmöten och eftersök av försvunna personer.

Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter här.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Umeå

Mer i ämnet