En brand utbröt i ett lägenhetshus i Åsele på måndagskvällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när lägenhetshuset brann i Åsele. Foto: SVT

Efter branden i Åsele – kvinna döms för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna döms nu för grov mordbrand efter att ett lägenhetshus börjat brinna i Åsele i början av juni. Kvinnan har själv uppgett att hon tänt på och Lycksele tingsrätt dömer henne till rättspsykiatrisk vård.

Det var den tredje juni i år som larmet kom och räddningstjänsten möttes av en fullt utvecklad brand. Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades med anledning av den kraftiga rök som spred sig över centrala Åsele.

Delar av takkonstruktionen förstördes i branden och en kvinna greps och anhölls kort efter.

Hörde röster – döms till vård

Kvinnan menar att hon hört röster i sitt huvud och att hon inte handlat med uppsåt, men medger att hon tänt på. Det finns också foton och kvitton som visar att hon köpt tändare samma dag och gömt den i sina kläder efter branden.

Lycksele tingsrätt dömer henne till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hon ska också betala skadestånd till boende i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.