Brand i modulbostad och Danial Haarala vid räddningstjänsten Skellefteå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En utmaning” – insatschefen Daniel Haarala svarar på tre frågor om den särskilda brandrisken i modulbyggen. Foto: Räddningstjänsten, SVT

Efter branden i Skellefteå: Stor brandrisk i modulbyggen

Publicerad

Ett 20-tal modullägenheter brann upp i Skellefteå under natten mot söndagen. Det är en särskild utmaning att släcka en brand i den här boendetypen enligt räddningstjänsten.

– Om branden får fäste i konstruktionen är det jättesvårt att jaga ikapp den, säger Daniel Haarala, enhetschef samt insatschef vid branden.

Under natten mot söndagen totalförstördes ett lägenhetshotell i Skellefteå i en brand. Byggnaden var en typ av modulkonstruktion med färdigbyggda lägenheter i klossar som man staplar intill och på varandra.

– Det är viktigt att det blir tätt mellan modulerna för att minska luftspalter där en brand kan ta sig emellan och spridas, säger insatschefen Daniel Haarala.

Branden spreds snabbt mellan modulerna

Räddningstjänsten vet inte när branden ska ha startat, men det tog bara några minuter innan den spred sig från bottenplan till vinden, menar Daniel Haarala.

– Det blir vägar för branden likt en skorsten, som den här branden. Det är den stora risken med den här konstruktionen.

Snabb utrymningsväg

Idag bor tusentals Skellefteåbor i den här typen av tillfälliga modulboenden. Det finns också fördelar med boendetypen, ur brandsynpunkt.

– Att man har sin utgång direkt ut i det fria är oerhört bra ur personsäkerhetssynpunkt, säger Daniel Haarala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.