Foto: SVT

Efter kritiken mot kamerabevakning – möte i Umeå i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att kamerabevaka Östra Ersboda har väckt kritik bland de boende i området. I kväll hålls ett möte på Ersboda Folkets hus.

– Vi som bor här har inte fått information, säger Mahmoud Chninou (S), projektledare Ersboda Folkets hus.

Sedan i januari kameraövervakas Rådhustorget, Ålidhems centrum och Östra Ersboda centrum i Umeå. Anledningen är enligt polisen att minska brottsligheten och öka tryggheten. Kamerorna sitter uppe på prov till och med 31 mars.

Mahmoud Chninou, ordförande för Socialdemokratiska föreningen Ersboda och projektledare på Ersboda Folkets hus, är kritisk till att just Ålidhem och Östra Ersboda övervakas.

– Det blir ett utpekande av vissa bostadsområden. Absolut finns det utmaningar här, men det vi behöver är att mötas så vi kan diskutera problemen tillsammans, säger han.

Möte på Folkets hus

I kväll håller Ersboda Folkets hus, Umeå kommun och polisen ett gemensamt möte för att diskutera om kamerabevakning leder till ökad trygghet.

– Det är klart att det finns fördelar med kameraövervakningen – i den brottsuppklarande delen av polisens arbete. Men kamerorna i sig förebygger inte kriminalitet, säger Mahmoud Chninou (S).

Han menar att narkotikaförsäljningen, som polisen anger som en anledning till övervakningen, kommer att göras på andra platser än i centrum.

– Kommer drogförsäljningen flytta in i trappuppgångarna i stället? Det är sådana frågor vi måste ha svar på, och därför har vi mötet i kväll. 

Polisen självkritisk men positiv

– Vi har informerat om det här, men visst hade vi kunnat göra mer. Det kan jag vara självkritisk och säga, säger Michael Rystedt, chef lokalpolisområde Umeå.

Han håller med om att narkotikaförsäljningen riskerar att flytta till andra platser än där kameran sitter, men att det kan finnas fördelar ändå.

– Om kriminaliteten försvinner från centrum så kan det upplevas som tryggare för de som ofta går förbi där.

Michael Rystedt menar att kameraövervakning har blivit vanligare i dag.

– Nu sitter det ju kameror överallt, i affärer och på bensinstationer. Vissa känner sig trygga av kameror och andra otrygga. Men om polisen kan komma vidare i en utredning tack vare övervakningskameror så är det väl positivt, säger han.

Hör vad Mahmoud Chninou (S) är kritisk till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.