Genrebild. Nu får till sist Hemberget Energi och Vattenfall ja till att bygga vindkraftverk vid Stöttingfjället i Västerbottens län. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter många om och men: Klart för vindkraftsparker på Stöttingfjället

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring vindkraftsparkerna på Stöttingfjället mellan Lycksele, Storuman och Vilhelmina har varit många. Nu har Mark-och miljööverdomstolen kommit med ett slutgiltigt ja till 118 nya vindkraftverk i området.

Först sade länsstyrelsen nej, sedan gjorde Mark- och miljödomstolen det. Men den 4 september sade Mark- och miljödomstolen, den högsta rättsliga instansen, till slut ja till vindkraftsparkerna, något P4 Västerbotten var först med att rapportera. Beslutet går inte att överklaga.

Överklagande part i ärendet har varit bolagen Hemberget Energi och Vattenfall som nu fått rätt att bygga parkerna.

– Det är oerhört glädjande, det är något jag kämpat för i 10 års tid, säger Hemberget Energis vd Joakim Risberg och fortsätter:

– Detta är oerhört betydelsefullt för hela bygden, det här är en möjlighet för folk att bo kvar och få en utkomst.

Rättsprocessen har pågått i sex år

Men alla är inte nöjda med domen.

– Vi är bestörta och tycker den rimmar illa mot de åtaganden Sverige gjort mot den samiska näringen, säger Inger Ann Omma, jurist och renägare.

Enligt Omma hänvisar domen till att vindkraften är en viktig del i att nå Sveriges miljömål som en del av landets miljöpolicy.

– Det går inte riktigt att argumentera emot och jag tycker det visar att den här domen nästan är mer miljöpolitik än miljöjuridik.

Den rättsliga processen har pågått i sex år. Hemberget Energi och Vattenfall ska enligt domen samråda med och ta hänsyn till rennäringen.

– Jag tycker att det har varit juridik hela vägen. Och sedan är det så att om man tittar stort på det här så vare sig du är renägare markägare eller vanlig medborgare måste vi göra något för miljön, och det här är ett sätt att producera energi utan utsläpp, säger Risberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.