Åklagaren Edvard Breitholtz i Mariehemsmordet utanför polishuset i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kände inte varandra från tidigare” – åklagren Edvard Breitholtz svarar på tre frågor om Mariehemsmordet i Umeå. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Efter mordet på Mariehem – två män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern höggs 22 gånger med en kniv utomhus i ett bostadsområde på Mariehem i Umeå förra hösten. Han avled av sina skador – nu åtalas två män i 20 respektive 25-årsåldern för mord.

Under natten mot söndagen den 8 oktober 2023 hittades en man i 30-årsåldern svårt skadad utomhus på Mariehem i Umeå. Han hade skadats med ett tillhygge och fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Lidande och ångest

Enligt åtalet lockades mannen ut på gården via appen Wickr, där han utsattes för en våldsam attack med sparkar, slag och stampar mot huvudet.

Misstänkt mord på Mariehem

Utredningen visar att mannen tillfogades 22 skarpeggade skador mot bröst, armar, rygg och ben, troligen från knivhugg. Han hade även skador till följd av trubbigt våld i huvudet.

Enligt åtalet var mannen vid medvetande i minst tio minuter under attacken, då han upplevde svår smärta, lidande och ångest.

Mannen avled samma natt på sjukhus av förblödning.

– Utifrån vittnesuppgifter, och även vad mordoffret själv hann berätta innan han dog, talar mycket för att det varit fråga om två gärningspersoner. Jag bedömer att bevisningen är tillräckligt stark för att jag ska förvänta mig en fällande dom, säger kammaråklagare Edvard Breitholtz som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Välkända av polis

Männen som nu åtalas är välkända av polis och har tidigare varit frihetsberövade i samma ärende. En av dem har tidigare suttit anhållen i samma ärende.

25-åringen har tidigare dömts för bland annat narkotikabrott, brott mot knivlagen, rattfylleri och misshandel. 20-åringen har dömts för narkotikabrott. De båda förnekar inblandning i brottet.

Flera frihetsberövade

Under utredningens gång har totalt elva olika personer suttit frihetsberövade. Utredningen har präglats av att personer som har information inte har velat dela med sig av den till polisen.

– Det har varit en svår utredning. Nu ser jag fram emot att rätten prövar målet och att de anhöriga då kan få möjlighet att få svar på sina frågor om vad som har hänt, säger Edvard Breitholtz.

Teckning, röda rosor och tända ljus på Mariehem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer har gripits men sedan släppts – detta har hänt i fallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord på Mariehem

Mer i ämnet