Barnen i byn Ankarsund får rätt till skolskjuts på vintern, efter att föräldrarna överklagat kommunens nej till förvaltningsrätten. Foto: Malva Lund Hanefjord/SVT.

Efter överklagan – bybor i Ankarsund får rätt till skolskjuts på vintern

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten om skolskjuts från byn Ankarsund till Slussfors är nu avgjord i förvaltningsrätten. Storumans kommun får bakläxa och tvingas nu fixa skolskjuts från byn – men bara under vintern.

– Vi är jätteglada över beslutet, men det är lite konstigt att 31 mars är satt som slutdatum. Det går inte att veta i förväg att det inte är snö i april, säger Agne Skirzgile, mamma till barnen.

Det var tidigare i höst som två nyinflyttade familjer i Ankarsund slog larm om situationen kring byns skolskjutsar.

Föräldrarna och flera bybor var kritiska till att barnen själva behövde gå 2,5 km på en oupplyst, smal grusväg där hastigheten var 70 km/h till den uppsamlingsplats där bussen skulle stanna och plocka upp dem.

Trafikfarlig under vintern

Storumans kommun menade att de bara följde regelverket. Men enligt förvaltningsrätten så är vägen trafikfarlig under vinterhalvåret, så mellan den 1 november – 31 mars, ska kommunen hämta upp barnen i Ankarsunds by, något som folkbladet.nu var först med att berätta.

Rätten motiverar det med att det saknas vägren och belysning efter vägen under vintern, vilket innebär en ”förhöjd risk”. Övrig tid är det inte mörkt på samma sätt och ”det finns möjlighet att gå vid sidan av vägen om bilar får möte”.

Följer beslutet

Storumans kommun kommer nu att följa rättens beslut och ordna skolskjuts ända från byn.

– Förvaltningsrätten följer sitt regelverk och bedömde därefter vägen som trafikfarlig, det var rätten som avgjorde, säger kommunalrådet Ulrik Dahlgren (S).

– Kommunen sa först att sträckan inte var lång nog för att få skolskjuts. Men sträckan är inte allt, vägen är farlig ändå. Jag är fortfarande lite besviken på kommunen, säger Agne Skirzgile.

Agne Skirzgile och Andre Weiss, två av föräldrarna till barnen som nekats skolskjuts från Ankarsund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agne och Andre är två de oroliga föräldrarna till barnen som nekats skolskjuts från Ankarsund. Hör mer om deras tankar när de överklagade skolskjutsbeslutet i klippet. Foto: Malva Lund Hanefjord
Det är den rödmarkerade sträckan som är i fokus när det gäller barnens skolväg. Foto: Mapcreator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.