Foto: SVT

Ekonomin pressas av snömängderna i Umeå – drar in på skottningen

Uppdaterad
Publicerad

Årets snörika vinter pressar Umeås ekonomi. Gatudriftchefen säger att skottningen görs så snabbt och bra som ekonomin tillåter. – Men det kan bli en viss neddragning och en smalare bit av gatan blir skottad, det är en jättekostnad att frakta bort all den här snön från gatorna, säger Per Hilmersson.

Snösmockorna har avlöst varandra i vinter. Och stora snömängder på kort tid innebär en ansträngande situation för kommunens snöröjning. Boende på Haga i centrala Umeå som SVT Västerbotten pratat med är kritiska mot snöröjningen i stan.

Gatuchef Per Hilmersson säger att skottningen sker enligt riktlinjerna men att gatorna i bostadskvarter har lägst prioritet. 

– Både den här vintern och förra undviker vi att frakta bort all snö från lokalgatorna. 

Skottar smalare

Dessutom röjs mindre av snön bort och en smalare bit av gatan blir skottad. 

– Det är både för miljön och för ekonomins skull som vi skottar smalare. Det skulle vara en jättekostnad att frakta bort all den här snön från gatorna, säger Per Hilmersson.

”Väldigt dyr vinter”

Så kallade huvudgator och bussgator ska vara plogade inom fem timmar när det fallit 4-6 centimeter. För lokalgator i till exempel villakvarter gäller att gatan ska vara plogad åtta timmar efter att 6-10 cm snö har fallit. 

– Sådana nätter som inatt när snön föll som mest mellan midnatt och 02 så kan många som börjar tidigt får köra på oplogade vägar, säger Per Hilmersson och fortsätter:

– Det är de riktlinjerna som finns och som vi följer. Det går att bli klar på halva den tiden men det skulle innebära dubbelt så många maskiner och bli betydligt dyrare. 

Ekonomin för snöröjningen är redan ansträngd. 

– Det har varit en väldigt dyr vinter, med stora snömängder, säger Per Hilmersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.