Elchock för stugägare

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas bara sex meter el-kabel från tomtgränsen till närmaste elskåp. Den stumpen tar Vattenfall 66 875 kronor för att dra. Det är nära 400 procent mer än vad företaget lovade Marianne Lindmark när hon frågade.

När miljardbolagets offert kom fick Marianne Lindmark en chock. Drömstugan vid sjön Storavan söder om Arjeplog blev plötsligt en mardröm.

”Orimlig kostnad för lite jobb

– Strömmen finns ju här. Det är orimligt att ett par timmars jobb att koppla på strömmen skall kosta oss nära 70 000 kronor, säger den drabbade sommarstugebyggaren.

I Marianne Lindmarks fall finns ett elskåp bara sex meter utanför tomtgränsen, men när Vattenfall sätter priset mäts avståndet i stället till närmaste nätstation, som ligger 298 meter bort.

Följer fasta zoner

Skälet till prishöjningen heter schablon. Nätbolagen kom för några år sedan överens om att priset för att dra in el el skall strikt följa fasta zoner, 0-200 meter anslutning kostar kring 30 000 kronor, 201-600 meter kostar strax under 67 000 kronor.

– Priset har blivit en klassfråga i glesbygden, hävdar Marianne Lindmark.

– El till sommarstugan blir en orimlighet för vanligt folk.

Att flera gårdar i närheten redan förser sig med ström från den här nära stolpen har enligt Vattenfall ingen betydelse, 66 875 kronor är priset som gäller.

För krångligt bedöma individuellt

Energimarknadsinspektionen, som skall bevaka branschens prispolitik och hålla rätt på bristande konkurrens, håller med bolagen.

Att som tidigare se till de faktiska kostnaderna för varje enskild kund blev adminstrativt ohanterligt, skriver Energimarknadsinspektionen i en kommentar.

Individuell bedömning medförde en för bolagen alltför stor belastning rent rättsligt. Antalet överklaganden blev för många och för utdragna – ett hinder som skall minimeras med hjälp av denna scahblonberäkning.

Marianne Lindmark har överklagat till Förvaltningsrätten, som slår fast att det är nätbolagens prispolitik som gäller.

Folke Rubin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.