SVT Nyheter har varit i kontakt med en anställd och tidigare anställda på Barn- och ungdomspsykiatrin i Umeå. De larmar om att situationen är ohållbar på heldygnsvården, den slutna psykiatrisk vårdavdelningen för barn och ungdomar.
Petter Kyrk är en av flera sjuksköterskor som lämnat BUP. En av anledningarna var personal- och läkarbristen. Han menar att personalen ställs inför svåra etiska beslut. Ett sådant beslut var att ta in väktare som hjälp för att kunna tvångsmata med sond, vilket Inspektionen för vård- och omsorg tidigare i höst kritiserade BUP för.
Personalbrist
En nuvarande anställd som vill vara anonym berättar att de ibland skickar ut fem sms per dag som vädjar om att någon ska ställa upp och jobba.
– Många av vikarierna har inte ens gjort tillräckligt med arbetspass för att kunna viktiga rutiner som måste följas då det är en sluten psykiatrisk vårdavdelning, säger den anställda.
Avdelningschefen har på grund av personalbristen svidat om till sjukhuskläder för att täcka upp luckor i bemanningen.
– Konsekvensen blir att scheman blir släpande och fel, vilket skapat en ond cirkel, säger den anställde på BUP.
Inga fasta läkare
Det finns inte en enda fast läkare utan endast stafettläkare som jobbar veckovis. Detta är enligt anställda ett stort problem på avdelningen.
– Det är olika stafettläkare från vecka till vecka som gör olika bedömningar, säger Amanda Holmgren, som tidigare jobbade som kurator på BUP.
”Gör vårt yttersta”
Verksamhetschef Kerstin Eliasson menar att situationen blivit bättre sedan Barn- och ungdomspsykiatrin flyttat till nya lokaler och kan samarbeta med vuxenpsykiatrin. Vid akutlarm kan personal därifrån tillkallas. Hon medger dock att det är ett problem att det inte finns någon fastanställd läkare.
– Sedan har vi inte så många sjuksköterskor som vi skulle behöva men vi pusslar och gör vårt yttersta, säger hon.