Emma Mattsdals morfar lämnade, efter sin bortgång, kvar ett omfattande arbete där han listat dialektala ord med ursprung från Storuman och delar av Västerbotten. Emma har idag tagit del av listorna och funnit ett nytt intresse för dialekter och ord som härstammar från olika delar av Norrland.
Vissa ord är okända, andra kunde hon sedan innan och många ord visste hon inte ens var dialektala – utan trodde att de användes i hela Sverige.
”Många känner sig hemma när jag pratar med dialekt”
På sociala medier publicerar Emma videor där hon låter sina följare gissa vad de tror att olika ord från Norrland betyder, vilket har fått stor spridning och uppskattning.
– Jag har följare som kan ha bott i Västerbotten för flera decennier sedan, och när de hör mig prata med min västerbottniska dialekt bildas en stark nostalgikänsla. De berättar för mig att det var åratal sedan de hörde vissa ord.
Emma vill bevara dialekter
Landsdelen Norrland innefattar fem län och nio landskap. Vikten av att skilja ut län och landskap är stor för Emma. Hon menar att man förlorar en del av all kultur och historia om man pratar om alla län i norra Sverige som en enda plats – ”Norrland”.
Istället vill hon värna om alla olika dialekter så att språkets historia kan fortgå i generationer.
– Dialekterna skiljer sig väldigt mycket åt mellan ort, kommun och län, och då kan man inte trycka ihop alla till en och samma. Det finns inget som heter norrländska, säger Emma.
”Gemensamt drag i språket”
Enligt Susanne Haugen, lektor i nordiska språk vid Umeå universitet, så är norrländskan ett geografiskt avgränsat språkområde, men säger samtidigt att det inte kan klassas som en enda dialekt.
– Det kan finnas gemensamma drag i språket i Norrland och då pratar man om ett stort dialektområde. Men det går inte heller säga att vissa ord och uttryck används i hela Norrland, för det finns stora skillnader beroende på var i Norrland man befinner sig. Fler skillnader än likheter, säger Susanne Haugen.
Vet du vad orden betyder? Testa dig i klippet: