Foto: SVT/Privat

Erica, 19, JO-anmäler kommunen efter självmorden

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har flera unga tagit sina liv i Storumans kommun. Nu har Erica Arklöf, 19, fått nog och JO-anmäler Socialtjänsten i kommunen.

– Jag vill hjälpa Socialtjänsten att hjälpa andra när deras självmordsstatistik talar för att de inte har de resurser som krävs i dag, säger hon.

I Storuman bor omkring 6.000 personer och enligt statistik från Socialstyrelsen tog minst sex personer i Storuman sina liv under 2015 och 2016. Fyra av dessa var under 20 år gamla.

– Det började egentligen för två år sedan och har sedan dess varit något som alla pratar om. Det är hemskt och vi pratar hela tiden om att någon måste göra något. Vi tycker inte att kommunen gör nog, berättar Erica Arklöf.

LÄS ÄVEN: Här pratar eleverna om självmord

Droppen som fick bägaren att rinna över var när en bekant till hennes vänner nyligen tog sitt liv. Bara två veckor tidigare hade mannen försökt en gång tidigare och under perioden däremellan gjordes tre separata orosanmälningar, utan åtgärd från kommunen.

– Jag kände honom inte personligen, men Storuman är så litet att när något sådant här händer så drabbas alla. Nu i veckan när vi satt och diskuterade att något måste göras insåg jag att jag själv gör ju ingenting.

Googlade sig fram

Då tog Erica Arklöf beslutet att själv anmäla kommunen.

– Jag tog upp frågan med min kompis och hon sa att det i så fall är Socialtjänsten som ska anmälas i första fall. Så kom jag att tänka på hur vanligt det är med Lex Maria-anmälningar mot sjukhus och tänkte att det borde finnas något liknande för Socialtjänsten. Efter lite googlande kom jag fram till att det bästa vore att JO-anmäla och på den vägen är det.

När SVT tar kontakt med Annika Mörtsell, chef för Socialtjänstens individ-och familjeomsorg i Storumans kommun, avböjer hon att kommentera anmälan.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall och har själv ännu inte fått ta del av anmälan, säger hon till SVT.

Tror att socialtjänsten gör vad de kan

Erica Arklöf menar att även om hon valt att anmäla Socialtjänsten så betvivlar hon inte att de gör sitt yttersta.

– Jag tror fullt ut på att de gör det bästa de kan och har svårt att tro att de med vilja skulle ignorera fall. Men jag väljer att anmäla dem för att de ska kunna få hjälp att kunna hjälpa. Jag tror att det är det som behövs för att saker ska kunna förändras.

– Jag vill även visa hur stort problem detta är, när så många verkligen drabbas. 

Här kan du få hjälp mot självmordstankar

Den som vill ha stöd och hjälp i frågor om självmord kan vända sig till olika telefonjourer eller till Mind. Här är en lista på några telefonnummer och webbplatser:

Mind – Öppet dygnet runt för samtal och chatt

Telefon: 90101

Hemsida: www.mind.se

Nationella hjälplinjen – Öppet alla dagar kl 13-22

Telefon: 020-22 00 60

Hemsida: www.hjalplinjen.se

Jourhavande medmänniska – Öppet kl 21-06 alla dagar

Telefon 08-702 16 80

Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.com

Röda Korsets telefonjour – Öppet alla dagar kl 15-21.

Telefon 0771-900 800

Hemsida: www.redcross.se

Spes – Ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv

Telefon: 08-345873

Hemsida: www.spes.se

E-post: info@spes.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.