Vårdnadshavarna vid en förskola i Ersmark informerades under tisdagen om att ett fall av meningokocksjukdom har kopplats till förskolan.
Smittskyddet bedömer att risken för smittspridning på den berörda förskolan är låg, men att de barn som befunnit sig på skolan efter den 4 november kommer att erbjudas antibiotika, något Norran var först med att berätta.
– Vi har rutiner och har handlagt ärendet efter dessa. Vi gör en bedömning av smittorisken och erbjuder ny profylax, säger Maria Marklund till SVT.
Luftburen smitta
Meningokocker sprids via luften, så kallad luftburen smitta, när man till exempel hostar. Bakterien överlever inte länge utanför kroppen och man kan därför inte smittas via leksaker, kläder eller andra föremål.
Meningokockinfektion kan orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Symtomen vid insjuknande kan vara feber, svår huvudvärk, kräkningar, illamående, nackstyvhet och medvetslöshet.
Meningokockinfektion
Sjukdomen benämns också som epidemisk hjärnhinneinflammation och sprids genom nära kontakt, i regel som en luftburen droppsmitta.
Inkubationstiden hos dem som insjuknar är vanligen två till tre dygn.
Vid kliniskt uttalad meningokocksjukdom har patienten ofta en blodförgiftning (sepsis) och en svår hjärnhinneinflammation, som snabbt måste behandlas för att patienten skall bli helt återställd.
Källa: Folkhälsomyndigheten