Byggområde för bostadsbyggande. Till höger Sven Otto Littorin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Före detta hyresgästen Sabine fann flera fel när hon våren 2022 flyttade in i husen. Se hennes bilder i videon. Bolaget har tillbakavisat kritiken med att byggnaderna är slutbesiktigade och anmärkningar åtgärdade. Foto: SVT/ HENRIK MONTGOMERY / TT

Avslöjar: Ex-ministerns bostadsbolag nekas miljonstöd efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Landskapsbyggen, med tidigare ministern Sven Otto Littorin som ordförande, vill bygga billiga hyreslägenheter och har lovordats av flera lokalpolitiker.

Men SVT:s granskning visar att man nekats statligt investeringsstöd efter avslöjanden om fusk och kriminalitet.

I höstas visade SVT hur personerna bakom Landskapsbyggen kunde kopplas till härvor med misstänkta investeringsbedrägerier, och hur det enda hittills färdigställda bygget i Skellefteå kantats av problem:

  • Brister i arbetsmiljön, bland annat kring fallskydd och skyddsräcken.
  • En företrädare för en underentreprenör visade sig ha näringsförbud.
  • En byggnadsarbetare jobbade utan arbetstillstånd.
SVT granskar investeringssajterna

Landskapsbyggens vd dömdes senare för brott mot utlänningslagen för att inte ha kontrollerat byggnadsarbetaren.

Detta sammantaget gör att Landskapsbyggen nekas 9,5 miljoner i statligt investeringsstöd.

Nekades – och överklagade

Länsstyrelsen i Västerbotten fattade beslutet i december i fjol med motiveringen att huvudentreprenören på projektet, byggbolaget Nordic Unit som drivs av Landskapsbyggens vd Johan Blumenthal, ”inte tagit sitt huvudentreprenöransvar och sett till att alla regler och avtal följts”.

Landskapsbyggen överklagade till Boverket, och hävdade bland annat att Arbetsmiljöverkets kritik mot arbetsmiljön i huvudsak handlat om rutiner och redovisning som dessutom åtgärdats, att vd:n visserligen dömts för brott mot utlänningslagen men att händelsen skett av misstag, samt att personen med näringsförbud avvisats från platsen när näringsförbudet uppdagats.

Boverket konstaterar dock efter att ha gått igenom dokumentationen att det ”förelegat ett flertal fel och brister i byggprojektet” och avslår överklagandet.

Landskapsbyggen har nu möjlighet att överklaga till Förvaltningsrätten.

Fel i husen

Utöver myndigheternas kritik så har husen i Skellefteå också fått hård kritik av flera boende. En av dem filmade i fjol hur hennes badrum fylldes av vatten när hon duschat (se video).

SVT har utan framgång sökt Landskapsbyggen.

I fjol kommenterade vd:n hyresgästernas kritik med att ”Byggnaderna är slutbesiktigade och anmärkningar åtgärdade. Väderberoende markarbeten kvarstår. Det finns alltid hyresgäster som har olika syn på hur de upplever sin boendemiljö och jag är övertygad att du får samma svar av hyresgäster på andra lägenhetsprojekt också.”

Hyllade av lokalpolitiker – så gick det med planerna

Landskapsbyggens ordförande är Sven Otto Littorin, en gång moderat arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfelds alliansregering. Han har tillsammans med vd:n Johan Blumenthal lanserat byggplaner i flera kommuner de senaste åren – ofta påhejade av lokalpolitiker av olika färg.

Men SVT:s granskning visar att inte mycket blivit verklighet.

I Karlskrona föreslog de i fjol ihop med KD och SD en satsning på området Hattholmen med ”uppemot 800 lägenheter”, hotell och ett nytt kulturhus, där Landskapsbyggen skulle vara en av flera aktörer.

– Vi bygger på flera håll i Sverige och är inriktade på bostäder som folk har råd att bo i, sa Littorin till BLT.

Idén väckte debatt men rann ut i sanden. En Karskrona-politiker uppger för SVT att man inte hörde av bolaget mer.

I Vännäs fick man hösten 2021 en markanvisning som skulle ge 28 nya bostäder.

– Byggnaderna kommer ha en träfasad med brutet tak så att det harmoniserar med det gamla i Vännäsby, sa Blumenthal till Västerbottningen.

Byggena skulle komma igång vid årsskiftet men tiden gick och markanvisningen har i dag löpt ut.

I Skellefteå tog man 2021 ett första spadtag för nya hyreshus ihop med kommunalrådet Evelina Fahlesson (S).

– Kommunens bemötande har varit 10 av 10, sa Blumentahl till Norran.

Husen i Skellefteå är de enda som hittills färdigställts – och enligt hyresgäster var de inte ens färdigbyggda vid inflyttningen.

I Sundsvall lovordades planer på nya hyreshus ända fram till i våras av den politiska ledningen.

– Vi har jobbat länge för att hitta aktörer som vill bygga utanför stadskärnan, sa kommunalrådet Niklas Säwén (S) till Sundsvalls Tidning i fjol.

Nu stoppas planerna dock med hänvisning till kritiken och kopplingarna till kriminalitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar investeringssajterna

Mer i ämnet