• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvåbild: Ulla Bro som installerar luftmätningsutrustning samt skärmdump av stoftmolnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu ska vi kalibrera den här så får vi se va den visar” – se varför miljöinspektören tvivlar starkt på larmet om ett farligt stoftmoln över Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson SVT / MSN

Extrem luftvarning i Skellefteå – förbryllar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort och farligt stoftmoln låg över Skellefteåtrakten under torsdagen – detta enligt en karta med luftkvalitetsmätning av techjätten Microsoft. Men miljöinspektör Ulla Bro på kommunen tvivlar starkt på larmet.

– Det är så osannolikt så det finns inte. Det är jättemärkligt, säger hon.

Det är andra gången på några veckor som den här luftkvalitetskartan varnar för mycket höga värden av stoftpartiklar i Skellefteå.

Den här gången var nivåerna flera gånger högre än vad kommunen själva någonsin mätt upp.

Mätutrustning har varit trasig

Kommunens mätutrustning för luftkvalitet har varit trasig under båda varningarna. Men på fredagsmorgonen – dagen efter det senaste larmet – skulle den lagas igen.

– Det fungerar inte riktigt än, säger Ulla Bro.

– Men jag har kollat med den luftmätare som Rönnskärsverken i Skelleftehamn har. Den visade på låga värden igår, fortsätter hon.

Microsofts presstjänst hälsar att det finns ingen i Sverige som kan svara på frågor om luftkvalitetskartan. Men att de ska ta frågan vidare till teamet i USA som jobbar med den.

I klippet kan du se vad miljöinspektören tror om larmet samtidigt som hon lagar kommunens luftmätningsutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.