Få biverkningar av strålbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Kombinationsbehandling av prostatacancer ger mindre biverkningar än man befarat. Det ger ytterligare stöd för att strålbehandling av tumören kan användas tillsammans med traditionell hormonbehandling, visar en svensk-norsk studie.

I december förra året presenterade den nordiska forskargruppen resultat som visade att män med långt gången cancer i prostata behandlas bäst med en kombination av hormonbehandling och lokal strålning. En sådan behandling fördubblar chanserna att överleva sjukdomen jämfört med enbart hormonbehandling.

Små biverkningar

När de 875 patienter som ingått i studien skattat sina besvär fyra år efteråt ser man nu att det inte är någon större skillnad mellan grupperna vad gäller biverkningar. Tvärtemot vad forskarna befarat rapporterar de män som fått strålning i kombination med hormonbehandling bara marginellt mera biverkningar.

– Om vi tittar på graden av patientskattade besvär så är den ganska låg. Det betyder att det är värt att ge strålbehandling till den här patientgruppen både med tanke på överlevnad men även på grund av de små biverkningarna, säger Per Fransson, disputerad forskare vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus, som har lett biverkningsstudien.

”Ingen skillnad”

Störst skillnad mellan de båda grupperna fanns det när det gällde tarmproblem. Där rapporterade 22 procent i hormongruppen besvär, jämfört med 37 procent i kombinationsgruppen. Betydligt mindre var skillnaderna när det gällde urinvägsbesvär, 35 respektive 46 procent, och erektionsproblem, som 72 procent i hormongruppen och 85 procent av strålningsgruppen besvärades av.

– När det gäller den självskattade livskvaliteten såg vi ingen skillnad alls mellan grupperna, säger Per Fransson.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Varje år drabbas nästan 10 000 män och årligen dör 2 500 män av sjukdomen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.