Foto: SVT

Norrlänningar kryssar flitigt

Publicerad

Nu går valrörelsen in i slutspurten, men enskilda kandidater som driver egna personvalskampanjer är få i Västerbotten. I de fyra nordligaste länen är det ändå fler väljare än i övriga landet som väljer att kryssa en kandidat.

De allra flesta som får kryss i valen är partiernas förstanamn – väljarna vill då markera att dom gillar just den politikern. Men sen kan ju väljarna också visa att de vill annorlunda och kryssa ett annat namn.

Ingegerd Johansson från Umeå gillar tanken att få markera vem hon gillar bäst.

Val 2014 – Västerbotten

– Ja, jag brukar kryssa, och ska göra det den här gången också. Jag tycker att jag vill ge stöd åt min egen hembygds kandidater, säger Ingegerd Johansson.

Fler kryss i norr

I de fyra nordligaste länen är väljarna extra förtjusta i att kryssa. Vid förra valet 2010 personröstade 25 procent av väljarna i landet i riksdagsvalet, i norra Sverige var det 29 procent. I kommunalvalet var siffrorna högre och skillnaden större. Där kryssade 31 procent av väljarna i landet, 36,5 procent i de nordligaste länen.

– Just det här att markera en person har blivit viktigt för många väljare, man tar ställning till både parti och person, säger statsvetaren Magnus Blomgren, Umeå universitet.

Nathalie Lövgren överväger att personrösta.

– Kanske...jag har inte riktigt bestämt mig, men jag överväger det, säger Nathalie Lövgren.

Det var vid valet 1998 som vi första gången fick möjlighet att kryssa en kandidat, och då gjorde var tredje väljare det. Vid dom följande valen har intresset för att kryssa svalnat.

Lättare att kryssa

Därför ska det inför det här valet bli lättare att kryssa in någon i riksdagen. Tidigare krävdes 8 procent av sitt partis röster i en valkrets i riksdagsvalet, 5 procent i dom andra valen. Nu blir det 5 procent i alla val.

Eftersom norrlänningarna utmärker sig vad gäller personval och kryssar i högre grad är deras möjlighet att förändra listornas utseende relativt stor.

Ett räkneexempel skulle kunna vara Umeås avgående kommunalråd Lennart Holmlund, som står på 30:e plats på socialdemokraternas riksdagslista. Med förra valets resultat som utgångspunkt skulle det behövas ungefär 3 600 kryss för honom för att ta sig in i riksdagen.

Nils Seye Larsen är miljöpartist och bedriver personvalskampanj. Eftersom han representerar ett mindre parti så skulle det räcka med drygt 600 röster för att komma in i riksdagen om förra valets resultat består.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Västerbotten

Mer i ämnet