Gustaf Forsberg processledare för grundläggande betaltjänster Länsstyrelsen Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gustaf Forsberg på Länsstyrelsen i Västerbotten, om varför samhället, och särskilt yngre, är dåligt rustade om de digitala betalsystemen slås ut. Foto: Madeleine Harrati/SVT

Få unga har kontanter i krissyfte – länsstyrelsen Västerbotten: ”Inte så välrustade”

Uppdaterad
Publicerad

Vid en kris är det viktigt att kunna betala på fler sätt än de digitala och hushållen förväntas ha kontanter hemma, enligt MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men långt ifrån alla känner till detta – och unga är en särskilt utsatt grupp om våra digitala betalsystem slås ut.

Gustaf Forsberg är processledare för grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen Västerbotten. Han menar att samhället inte är rustat för en kris i dagens läge.

– Betalsystemet är väldigt digitaliserat och har sina brister kring robusthet. Det baseras på att man har elförsörjning och bredbandsuppkoppling. Elen kan försvinna och då kan vi få perioder då betaltjänsterna går ner.

Unga utsatt grupp vid kris

Unga är en särskilt utsatt grupp som nästan enbart förlitar sig på digitala lösningar. Flera unga som SVT pratat med kommer inte ens ihåg när de såg fysiska pengar senast.

– Unga har en sämre beredskap, säger Gustaf Forsberg.

Sverige är världens mest digitaliserade land när det kommer till betaltjänster och det finns inga tecken på tillbakagång eller ökat intresse för kontanter.

– Man kunde se en kort ökning när Ukrainakriget startade. Då var uttagen av kontanter större men det avtog ganska snabbt, säger Gustaf Forsberg.

Möjlighet till kontantbetalning utreds

Från statligt håll utreder man just nu om man kan lagstifta att handel med livsnödvändiga varor alltid ska kunna hanteras med kontanter.

– Det är rätt väg att gå och något som våra skandinaviska grannar redan har, säger Gustaf Forsberg.

kontanter i kris – så förbereder du dig

• Se för det första till att du klarar dig en vecka utan att handla mat. På det sättet minskar du behovet av att kunna betala i samband med en kris.

• Vilken hemberedskap har du i form av vattendunkar, mat med lång hållbarhet som inte behöver tillagas och mediciner?

• Vad har du inte hemma som kan komma att behöva inhandlas under den första veckan?

• Vilka alternativ har du om din bank eller din betalkortsleverantör drabbas av problem som gör det svårt att betala?

• Vilka alternativ har du om din vanliga butik drabbas av problem som gör det svårt för dig att betala? Finns det andra butiker där du kan handla och kan du ta dig dit?

• Vad har du för möjligheter att hjälpa andra och vilka i din närhet kan hjälpa dig?

Källa: MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.