Facket: ”Väldigt många upplever frustration och känner sig trötta”. Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Facket: Anställda har brutit ihop

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans mål om att få ner sjuktalen har inneburit ett ökat tryck på personalen. Enligt ST-facket har anställda i Västerbotten brutit ihop på grund av arbetsbelastningen.

Hög arbetsbelastning och höga krav börjar nu ta ut sin rätt på personalen på Försäkringskassan i Västerbotten. Sara Andersson, som är sektionsordförande för ST-facket, menar att många mår dåligt.

– Väldigt många upplever frustration och känner sig trötta. Det finns folk som brutit ihop på arbetsplatsen, säger hon till SVT.

Sara Andersson, sektionsordförande för ST-facket. Foto: Privat

Ska minska sjuktalen

Bakgrunden är bland annat de ökade kraven på att minska sjuktalen. Försäkringskassan har fått mer pengar, men i Västerbotten räcker inte tilldelningen för att ge medarbetarna en godtagbar arbetsbelastning.

– Det blir väldigt påtagligt. Att arbetsgivaren har ett mål att sänka sjuktalet så påverkar det de anställda. Det påverkar arbetsmiljön när trycket ökar, säger Sara Andersson.

Läs även: Utbrända Malin blev utan sjukpenning

Enligt ST-facket pågår det ständigt dialoger med Försäkringskassan om problemen. Facket vill bland annat ha ett tak för hur många ärenden som en handläggare ska ha ansvar för. De vill också att det anställs fler handläggare.

Flera vill sluta

Mikael Broman som är områdeschef för Försäkringskassan i Västerbotten känner till problemen.

– Det stämmer ju det de säger, vi har en jättetuff arbetsbelastning. Vi hinner inte jobba med alla uppdrag som vi faktiskt har att uppfylla, Och då får ju jag som arbetsgivare ta ett ansvar för att prioritera och se till att vi har en rimlig arbetsmiljö, säger Mikael Broman.

Kan ni inte anställa fler?

– Om jag fick önska skulle jag gärna ha fler medarbetare och göra ett bättre jobb. Men vi jobbar i en demokratisk organisation och våra resurser avgörs politiskt. Jag får respektera de resurser jag har fått, säger Mikael Broman.

Enligt Sara Andersson är missnöjet så stort att flera vill sluta.

– Hade det funnits andra liknande jobb här så skulle många medarbetare ha slutat. I Stockholm och andra stora städer har vi sett en stor personalomsättning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.