Facklig kritik mot fotoföretag

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Botnia-Foto, som är verksamt på flera på platser i Norrlands inland, säljer dyra böcker till privatpersoner. Nu får företaget stark kritik för sina arbetsmetoder. Enligt facket tvingas de anställda ägna sig åt slavarbete.

– Man ska hela tiden pusha på och inte ta hänsyn till folks levnadssituation. Man ska sälja boken. Det är det viktigaste, säger Sandra som jobbar åt företaget.

Botnia-Foto är ett finskt företag, med verksamhet i Sverige. I Södra Lappland har företaget ett tiotal anställda. De anställda får inte berätta om företagets verksamhet, eftersom det riskerar att skada företaget. Men, Sandra, som egentligen heter något annat, har valt att berätta om Botnia-Foto. Företagets affärsidé är att fotografera hus och intervjua husägarna. Bilderna publiceras i en förbeställd bok, som säljs för 3 950 kronor. Företagets säljare får ingen fast lön, utan deras enda inkomst är provision på den dyra boken.

Botnia-Foto har redan gjort en bok om västerbottenskommunerna Nordmaling, Bjurholm och Vännäs.

Sandras uppdrag var att göra sju intervjuer och sälja en bok per dag. Men, eftersom boken kostar nästan 4 000 kronor var det inte många som köpte boken.

Trots att Sandra enligt henne själv ansträngde sig för att sälja boken räckte första lönen bara till en tredjedel av hyran.

– Hade jag bara haft ett annat jobb. Man känner sig osäker. Man vet ju inte hur mycket man får i lön.

Lockar med höga inkomster

Botnia-Foto lockade med stora inkomster. Enligt företag skulle säljarna utan problem få en månadslön på 30 000 kronor.

Hur många timmar måste man jobba för att tjäna de pengarna?

– Då måste man nog jobba omkring 40 timmar. Det blir ju mycket jobb på kvällar och helger. Då är det ju lättast att träffa folk, säger Kim Strandén, projektledare på Botnia-Foto.

Men, om köparen ångrar sig får säljaren betala tillbaka pengarna från sin egen lön. Enligt Botnia-Foto är det orimligt att erbjuda säljarna grundlön, eftersom det finns de som är slöa. – Det är tyvärr så att alla inte jobbar. Det hade säkert funkat om alla jobbade. Häften jobbar, de andra slarvar. Då är det inte schysst att alla får lika mycket betalt, säger Kim Strandén.

Om man inte lyckas så är man alltså slarvig?

– Ja, det vill jag påstå, säger Kim Strandén.

Hotar med stämning

Botnia-Foto saknar även kollektivavtal. Men, företaget vill inte svara på varför det saknas. I ett samtal med företaget VD Carol Dahlbacka får han även frågan om varför de anställda saknar grundlön. Inte heller det vill han svara på, utan hotar istället SVT med stämning.

– Du kommer att bli kontaktad av mina advokater, säger Carol Dahlbacka i ett samtal med SVT:s reporter.

Även facket är kritiska mot Botnia-Fotos metoder.

– Det här är ett avtal som inte borde finnas på marknaden. Det drabbar de unga och det drabbar inlandet, säger Ann Bohman, ombudsman HTF.

Vad skulle du vilja säga till de som ser Botnia-Fotos jobbannonser?

– Tänk efter en gång till. Det är jobbigt att vara desperat. Men det är inte värt det, säger Sandra.

Text: Andreas Liebermann

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.