• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna undersöks för livmoderhalscancer. Foto: TT

Fallen av livmoderhalscancer ökar – Västerbotten sticker ut

Publicerad

För första gången på flera decennier har fallen av livmoderhalscancer ökat och i Västerbotten har det ökat mer än riksgenomsnittet. Störst risk att drabbas har kvinnor som inte screenar sig.

Siffror från en ny rapport från Cancerfonden visar att fallen av livmoderhalscancer ökar. Bara under 2014 till 2015 ökade antalet fall i Sverige med cirka 20 procent från föregående år. Vilket motsvarar en ökning med ungefär 100 fall. Än vet man inte vad ökningen beror på.

”Fler kvinnor i Västerbotten måste screena sig”

– Landstinget i Västerbottens län behöver särskilt titta på varför man sticker ut i statistiken, och vad de kan göra för att bli ännu bättre på att få fler kvinnor att delta i screeningen, säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande.

I Västerbotten är det runt 84 procent av kvinnor mellan 23 och 60 år som går på sina kontroller regelbundet. Enligt Zedenius är närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer de som inte alls eller oregelbundet deltagit i screeningprogrammet.

Livmoderhalscancer

  • Varje år upptäcks runt 500 fall av livmorderhalscancer (cervixcancer).
  • Kvinnor mellan 23-60 år kallas regelbundet till gynekologisk provtagning.
  • Man tar cellprov för att kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer, så kallade cellförändringar.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.