Några av Sveriges främsta experter på tjäder och annnan skogsfågel tittar på kartan över Tärnabyområdet. Ena gänget bestämmer sig för vägen längs Storjuktan upp till Viktoriakyrkan medan andra gänget tar vägen upp till Virisen.
Längs båda grusvägarna vimlar det av stora fina tjäderhönor.
Använder stora håvar
Utrustade med rejäla håvar som sticker ut ur sidorutorna på bilarna på långa metspön ger de sig iväg på tjäderjakten.
– Det är spännande och kul. Framförallt är det roligt att göra en insats för viltvården i Tyskland, säger P-A Åhlén som är viltbiolog hos Svenska Jägarförbundet.
Västerbottensnytt följer med en kväll då infångandet av tjädrarna ska ske. Det dröjer inte länge innan fem, sex tjäderhönor och ett par tuppar uppenbarar sig längs grusvägen.
Skadar inte fåglarna
Det ser spektakulärt ut när Sverigs främsta experter på tjäder och annan skogsfågel lägger ut sina fångsthåvar. Kanske något våldsamt – men nödvändigt.
– Det här är enda sättet att fånga dem snabbt och effektivt. Sen är fångstnätet i håvarna elastiskt så fåglarna inte ska bli skadade, säger P-A Åhlén.
Tjäderhönorna ska vidare till två naturreservat i södra Brandenburg i Tyskland där dom förhoppningsvis ska bilda en livskraftig tjäderstam. Innan kvällen är över har ett tiotal ståtliga tjäderhönor fångats in och den tyske chefen för naturreservatet i Brandenburg dit fåglarna ska fraktas är lyrisk.
– Vi har sett så fantastiskt mycket fågel och spelande tjädrar så det är helt otroligt. Att få vara med om något sådant här i den här underbara naturen är oslagbart, säger den Lars Thielemann
Tjädern ses som högvilt
Naturvårdsverket har gett sitt tillstånd till det tyska naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet genomför hela projektet.
Vi den här tiden på året är tjäderhönorna befruktade, näringsbehovet är stort och hönorna söker sig till vägkanterna där de hittar de första gröna näringsrika grässtråna.
– Just den första växtligheten som kommer fram efter snön är extra näringsrik, säger P-A Åhlén.
Tillgången på tjäder är mycket god i år.När en av tjäderhönorna sitter lite långt från bilen kastar P-A Åhlén i desperation sin håv och lyckas fånga ännu en tjäderhöna.
– Det är ett litet trick som jag har, skrattar P-A Åhlén.
I Tyskland och på kontinenten betraktas tjädern som högvilt precis som älg och hjort. En av de tyska medarbetarna håller en av tjäderhönorna och stryker den sakta över huvudet.
– Den är helt enkelt underbar, se vilken färgteckning tjäderhönan har. Nu släpper jag den inte ifrån mig säger han.
Jakten går vidare och ett par slipade tuppar och hönor som vill leva vidare i skogarna kring Tärnaby i Västerbotten lättar ett tiotal meter innan fångsthåven närmar sig och skrattar ljudligt i flykten.