barn kryper på marken, förskolegård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har en viss tillväxt men inte alls lika stor – då måste vi göra om vår planering” – hör Moa Brydsten om ändrade förutsättningar för antalet förskoleplatser. Foto: NTB

Förskoleplatser kan senareläggas när färre barn föds i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det föds färre barn i Umeå och inflyttningen ser inte ut att bli så stor som man tidigare planerat för. Nu riskeras utbyggnaden av förskolor att senareläggas – i värsta fall till och med stoppas.

– Planerna från i januari håller inte längre. Då trodde vi på en stor ökning, nu pekar allt mot en betydligt mindre ökning och en mindre inflyttning, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå.

– Det kan handla om ett par 100 platser vi måste senarelägga. I januari vet vi mer, då får vi en uppdaterad lägesbeskrivning för de närmaste åren, fortsätter hon.

Högt tryck i vissa områden – svalt i andra

6 500 barn går idag i Umeås 90 kommunala förskolor. I vissa områden är trycket på förskoleplatser stort, i andra är det ett överskott och där finns lediga platser.

Är det nödbromsen som man nu drar i?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har fortfarande stora behov i vissa områden. Vi försöker få platser på rätt ställen, där folk bor och där barnen finns. Men visst, läget är helt annorlunda idag än vad den var i januari. Det ändras hela tiden, och vi kan inte bygga förskolor som det inte finns några barn, säger Moa Brydsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.