Foto: SVT

Färre polisutredningar till åklagare

Publicerad

Färre av polisens utredningar gick till åklagaren förra året. En av förklaringarna är den kritiserade IT-plattformen Pust Siebel.

– Problemen vi har haft med den numera avvecklingsbeslutade utredningsplattformen har haft viss betydelse. Vi ser att genomströmningstiden har ökat, säger Anders Hall på Rikspolisstyrelsen.

I sin årsredovisning för 2013 redovisar polisen ett försämrat resultat för arbetet med att utreda brott, jämfört med föregående år. Sämst gick det med utredningarna av snatterier och stölder i butiker samt trafik- och narkotikabrott.

Det sämre resultatet yttrar sig genom att färre av brottsutredningarna lämnas över till åklagare inom de flesta brottskategorierna.

Flera orsaker

Resultaten skiljer sig mellan de olika polismyndigheterna runtom i landet, och enligt Anders Hall finns det ingen enhetlig förklaring bakom de sämre nationella siffrorna. När det gäller till exempel snatterier kan dock användandet av Pust Siebel ha lagt krokben för polisens utredare.

-Det är klart att om det upplevs som väldigt besvärligt och tidsödande att rapportera in ärenden och att det tar lång tid få dem genom systemet, så påverkar det sannolikt både effektiviteten och antalet ärenden som redovisas, säger Hall.

Brott omprioriterade

I andra fall har ändrade prioriteringar spelat in. När det gäller narkotikabrott har polisen valt att lägga mer resurser på att få fast personer som säljer narkotika på bekostnad av utredning av narkotikainnehav.

Mycket resurser har också lagts på att utreda bedrägeribrott, vilket lett till fler bedrägeriutredningar som lämnats till åklagaren.

-Det kan ha fått effekter på några andra utredningsområden, säger Hall.

Ekonomiskt rapporterar polisen ökade utgifter och ett underskott på 199 miljoner kronor.

Fakta: Pust Siebel

 * Polisen beslutade i torsdags att skrota IT-projektet Pust, polisens mobila utredningsstöd, som inleddes 2009.

 * I våras byttes den tekniska plattformen för Pust ut, till Siebel. Då började systemet användas skarpt ute i polismyndigheterna.

 * Systemet har använts för så kallade mängdbrott som rattfylleri, drograttfylleri, olovlig körning, snatteri, innehav och bruk av narkotika, samt en lång rad trafikbrott.

 * En grundidé med projektet var att poliser skulle göra mer avrapportering på fältet och att uppgifter i ett ärende direkt skulle kunna skickas vidare i rättsväsendet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.