Bärplockarläger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialchefen i Åsele Eva-Lena Johansson är orolig för eventuella tältläger i bärskogarna. Foto: SVT

Färre thailändska bärplockare väntas – Åsele orolig för plockarläger i bärskogarna

Uppdaterad
Publicerad

Färre thailändska bärplockare kan innebära att andra kommer till Sverige för att plocka. Plockare som ofta bor i tältläger. Socialchefen i Åsele, Eva-Lena Johansson, är orolig.

– Det oftast är familjer som kommer och det kan vara allt från spädbarn upp till äldre personer. Och bor man under rätt så primitiva förhållanden så är det ju inte ett hälsosamt läge.

Många av de thailändska bärplockarna som ansökt för att få plocka bär i Sverige har hittills fått avslag. Det öppnar marknaden för de så kallade friplockarna som kommer från EU-länder och inte behöver arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige.

Socialchefen i Åsele, Eva-Lena Johansson, som i fjol fick hjälpa ett 40-tal hungriga och trötta thailändska bärplockare utan någonstans att ta vägen, oroas av detta.

Bärbranschen

Dålig levnadsmiljö

– Det man har sett tidigare och de erfarenheter som man har gjort i södra Sverige och runt Söderhamn och den regionen är att det blir tältläger.

Förutom att det kan uppstå problem för markägare med nedskräpning och förstörelse så är det den dåliga levnadsmiljön i tältlägren som bekymrar socialchefen.

– Är det så att folk kommer hit och plockar sina bär och säljer och det är schysta förhållanden, det är det bästa. Men det finns ju alltid den där oron, att människor blir utnyttjade eller att människor far illa. Och det är ju det vi inte vill se.

Önskar reglering

Eva Norlin, som arbetar som regionkoordinator mot människohandel i norra Sverige, varnar för att det är en stor utmaning för en liten kommun att få en stor bosättning med friplockare.

– Det är hög tid att utreda hur man ska få en hållbar situation på sikt kring de utmaningar som dyker upp varje år. Vi behöver hjälp från beslutsfattare och mer reglering av bärbranschen.

Precis som socialchefen i Åsele är det boendet i tältlägren som oroar henne mest.

– Är det barn som följer med bör deras situation omedelbart följas upp av socialtjänsten. Det är kallt, blött och det är sällan som de har kläder eller lämplig utrustning för att hålla sig varma, säger Eva Norlin.

Handeln har ansvar

Hon menar även att det vilar ett ansvar på bäruppköpare och grossister att inte köpa bär från plockare som utnyttjas och exploateras av kriminella organisationer.

– De måste säkerställa att bären är egenhändigt plockade och inte köps upp på bekostnad av någon annans utsatta situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet