Fredrik Karlsson har satt sig in i fallet, där två män i Södertälje frias från synnerligen grovt vapenbrott. Han har läst handlingarna från de olika instanserna. För honom står det klart att det gått för lång tid sedan de riktiga vapnen byttes ut mot replikor tills de sedan hämtades.
– Det går inte att koppla att de här hade en brottslig tanke när det var riktiga vapen.
Praxis från Europadomstolen
För honom står rättsäkerheten främst och att vi även följer den praxis från Europadomstolen om att inte provocera fram brott.
– Man får inte väcka en brottslig tanke hos någon eller locka till en brottslig tanke, från polisens sida. Det är olagligt. Men när man till exempel byter ut narkotika eller vapen för att utreda ett redan pågående brott, det är lagligt. Men i det här enskilda fallet har det både gått väldigt lång tid och man kan inte koppla att de hade en brottslig tanke.
Fallet kan även ha påverkats av svag stödbevisning.
Tror inte det påverkar polisens arbete
Men han tror inte att HD:s förtydligande kommer att påverka polisens arbete.
– Nej, egentligen inte. De ska alltjämt försöka förebygga brott och förhindra brott. Och pågår ett brott ska de försöka hitta bevisning; vem håller på med det här brottet? Men de ska absolut inte tro att de kan använda lockbeten, provocera eller skapa en brottslig handling för att få folk dömda om det inte går att fullborda.