I pellets utvecklas farliga gaser, som kolmonoxid. Foto: SVT

Träpellets kan bli dödsfara

Uppdaterad
Publicerad

Träpellets har blivit en mycket vanlig uppvärmningskälla i fastigheter. Men fel förvarad kan pellets vara en ren dödsfälla. Nu försöker forskare hitta en lösning.

Fel förvarad kan till synes harmlös träpellets vara mycket farligt.

– Om vi köper pellets i påsar och tar ut dem ur påsarna kan det vara mycket riskabelt, säger doktoranden Elizabeth Valencia-Reyes

Men i hushållen är det högst tveksamt  hur många som känner till riskerna. Hemma hos Andersson i Sörmjöle eldas det med pellets. Han förvarar pellets i ett stort kärl, inte i påsar.

– Den rymmer en kubik ungefär. Det är så här folk förvarar pellets, åtminstone de jag känner, säger Andersson,

Elizabeth Valencia Reyes är bekymrad över att många inte tycks känna till riskerna.

– När vi tänker på pellets tänker vi på vanligt trä, vi vet inte att de utsöndrar gaser. Pellets är perfekt att använda så länge vi hanterar det rätt, säger hon. 

Gaser bildas i olja

Träpellets innehåller olja. I den oljiga delen av träet utvecklas farliga gaser, bland annat kolmonoxid. När man andas in gasen tränger den in i de röda blodcellerna och slår ut syret. Vid tillräckligt höga halter inträder medvetslöshet.

Förvaras pellets öppet i rum med dålig ventilation kan det vara en direkt livsfara.

Tre dödsfall i hushåll

Det finns nio kända dödsfall i Europa kopplade till felaktigt lagrad pellets. De flesta inom industrin, trots att fenomenet är känt där. På ett fartyg i Helsingborg som fraktade pellets omkom en person sedan han nonchalerat säkerhetsföreskrifter och jobbat i förvaringsrummet.

I fjol kom tyska och schweiziska forskare med den första rapporten om tre dödsfall i privata hushåll i Europa. Forskarnas slutsats är glasklar. Fler liv kommer att skördas om inte kunskapen om pelletsförvaring förbättras.

Även arbetsmiljöverket i Sverige har belyst frågan, men de pelletssäckar som säljs i butik saknar fortfarande varningstexter.

Söker lösning

Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå ingår i ett internationellt forskningsprojekt som ska lösa lagringsproblemet. Projektet är treårigt och kallas

”The safe pellets project”. Forskare i fem länder arbetar med att hitta en lösning på förvaringsproblemet, Elizabeth Valencia-Reyes är en av dem.

– Idén är att förstå mekanismerna bakom det här så vi kan komma med förslag till lösningar för antingen råmaterialet, tillsatser eller processen i pelletsindustrin. Vi är övertygad om att lyckas, säger hon.

Fakta om träpellets i Sverige

Sverige är en av världens största producenter av träpellets och konsumerar ca 20 % av

den globala produktionen. År 2009 levererades drygt 1.9 miljoner ton pellets till den

svenska marknaden (PiR, 2010). Av figur 1 framgår att denna volym nästan är en

fyrdubbling jämfört med år 1997. Den prognostiserade volymen för 2012 uppgår till 2,7

miljoner ton. Cirka en 1/3 av leveranserna går till villamarknaden. År 2009 importerades

cirka 900 000 m3 träpellets medan 143 000 m3 exporterades.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.