Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Felix Åkerlund om första gången han sökte polisens hjälp mot stalkningen som bröt ned honom allt mer: ”Hon började fnissa”. Foto: SVT/Dokument inifrån:Stalker

Felix försökte anmäla sin förföljare – blev utskrattad

Uppdaterad
Publicerad

Felix Åkerlund förföljdes av ett anonymt telefonnummer under nästan fyra år. Samma nummer använde sig av en annan person, Emelies, identitet och kontaktade tjejer med provocerande sms. Båda två polisanmälde – utan att få hjälp. Det framkommer i Dokument inifrån: Stalker.

För Felix Åkerlund började stalkningen med harmlösa sms från ett främmande 072-nummer. Vad han inte visste då var att sms:en skulle fortsätta att komma i nästan fyra år, få en hotfull ton och dyka upp flera gånger per dag när som helst på dygnet. Numret skickade även sms till tjejer runt om i Sverige, med olika lögner om Felix. Någon ringde från samma nummer till hans arbetsgivare och anklagade honom för våldtäkt och misshandel, vilket resulterade i en internutredning.  

– Paranoian som uppstår, alla är ju en potentiell motståndare på något sätt, säger han i Dokument inifrån: Stalker. 

Polisanmälde stalkningen 

Han polisanmälde sms-trakasserierna två gånger, men båda gångerna lades ärendet ner innan det hann bli en utredning. Han uppfattade det som att det fanns för lite att gå på för att polisen skulle kunna utreda.  

Emelie var ytligt bekant med Felix, och hennes för- och efternamn användes som avsändare i smsen om Felix som skickades till okända tjejer. Smsen provocerade många och hon fick en hel del arga samtal. Emelie misstänkte en person i Felix närhet, spelade in telefonsamtal med henne och lämnade över dem till polisen för att få hjälp, utan resultat.  

– De sa att det är svårt att fälla någon för om man inte har tillräckligt mycket bevis, säger hon. 

Dom i tingsrätten 

Det var först den tredje gången Felix anmälde trakasserierna som polisen utredde saken. Närmare två år senare kom domen i tingsrätten. Den dömda var samma person som Emelie först hade misstänkt.  

– Vi har ju så mycket annat som vi måste trycka in före. Det här rubriceras initialt som ett ofredande, det blir ju inte så mycket status, säger Stefan Lundström, som inledningsvis ledde förundersökningen. 

Det är inte prioriterade fall helt enkelt? 

 – Inte i den omfattningen, när det står i konkurrens med annat så är det ju inte det. 

Se hela Dokument inifrån: Stalker på SVT Play eller sista avsnittet den 7 november i SVT1 kl 21:00.

Fakta: Stalkning

Runt hundra personer döms varje år för olaga förföljelse.

Dokument inifråns beräkningar, baserade på äldre undersökningar från Brottsförebyggande rådet och internationell forskning om cyberstalkning, pekar på att hundratusentals svenskar varje år utsätts för upprepade trakasserier.

Förra året inkom 507 anmälningar om olaga förförföljelse, vilket är det lägsta antalet sedan lagen infördes 2011.

Forskning visar att mörkertalet troligtvis är stort.

Källa: SVT/Dokument inifrån: Stalker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.