En mobil som står i sanden vid Kärleksviken i Umeå visar artikeln med Björn från 2019

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har andra prioriteringar inom kommunen” – hör Björn Alrutz Boman berätta om missnöjet med att kommunen inte agerat för att skapa någon tillgänglig badplats. Foto: Tomas Nyström/SVT

Fem år efter löftet: Umeå fortfarande utan badplatser för rullstolsburna

Publicerad

År 2019 rapporterade SVT Västerbotten att det saknades badplatser i Umeå för rullstolsburna personer. Fem år senare har situationen inte förbättrats – trots att den ansvarige politikern skulle undersöka lösningar.

– Ingenting har hänt sedan dess, säger Umeåbon Björn Alrutz Boman.

För de allra flesta badsugna personer i Umeå är det inga problem att ta sig till en badplats och dyka ner i vattnet. Men för rullstolsburna personer är det desto svårare.

Redan 2019 uppmärksammade SVT Västerbotten problemet att det inte finns ett enda badställe i Umeå där rullstolsburna personer smidigt kan ta sig ner i vattnet.

– Det blir att ta sig ut på sanden, rulla rullstolen i sanden, sedan ska man ta sig ned i vattnet från rullstolen. Då måste man ut med rullstolen i vattnet och det klarar den inte av, sade Björn Alrutz Boman då.

”Vi är inte prioriterade”

Ordföranden i Umeå kommuns fritidsnämnd svarade att han avsåg att lösa problemet:

– Så ska det ju inte vara, utan då får vi ta tag i det och titta på hur vi kan lösa det, sade Ari Leinonen (S) då.

Fem år senare har Umeås badplatser fortfarande inte rullstolsanpassats. Björn Alrutz Boman menar att det beror på att kommunen inte prioriterar frågan.

– Det är inte viktigt att vi funktionshindrade kommer ut och rör på oss. Det är liksom inte prioriterat, säger han.

Vill kunna bada på sommaren

Men du kan väl bada på ett inomhusbad?

– Självklart kan man fara på Navet och simma. Navet har ett jättebra omklädningsrum för funktionshindrade och tillgänglighet till bassänger. Men på sommaren vill man vara ute i solen och bada som alla andra, säger Björn Alrutz Boman.

Han betonar att han och alla andra rullstolsburna personer i Umeå bör ha samma möjligheter att bada som resten av Umeåborna. Om hans vänner vill åka och bada vill Björn kunna hänga med.

– Att vara i plurret, där är jag inte annorlunda än någon annan, säger han.

Ordförande i fritidsnämnden håller med om att det är dåligt att ingenting hänt än.

– Det här skulle vi ha löst, men nu tar vi tag i frågan, säger Ari Leinonen (S).

I videon nedanför: Kommunens svar på kritiken – och nya löftet:

Ari Leinonen håller i ett stängsel intill fotbollsplanerna på Ersängsvallen i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag håller med om att det är dåligt” – Umeå kommun har inte investerat i en HC-ramp för rullstolsburna personer på fem år. Hör Ari Leinonen, ordförande i fritidsnämnden, svara på kritiken. Foto: Tomas Nyström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.