Det är väldigt känslig och intim information som delas med tredje part utan att vi vet om det, säger Teresa Almeida, lektor vid Umeå Universitet. Foto: SVT

Fertilitetsappar läcker känslig information om sina användare

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de mest populära fertilitetsapparna delar olovligen känsliga uppgifter om sina användare med tredje part. Information om sexuell aktivitet, orgasmer och andra hälsouppgifter skickas vidare utan användarnas vetskap, enligt en ny studie.

Personuppgifter är het handelsvara på nätet och används bland annat för att ge riktade annonser. Studier har visat hur till exempel träningsappar samlat in känslig data, även när de inte varit aktiva.

Men det stoppar inte där. Mobilspel riktade mot barn, dejtingappar och andra kategorier samlar också, ibland känslig information från användarna och säljer den vidare. Och nu även fertilitetsappar, som kvinnor använder när de försöker bli gravida.

– Det är väldigt känslig och intim information som delas med tredje part utan att vi vet om det, säger Teresa Almeida, lektor vid Umeå Universitet.

Följer inte kraven i GDPR

Tillsammans med Maryam Mehrnezhad vid Newcastle University har hon analyserat sekretessnotiser och dataspårningsmetoder hos 30 fertilitetsappar – alla gratis och högt listade vid en sökning i Google Play Butik. Majoriteten följer inte kraven i Dataskyddsförordningen, GDPR.

Apparna aktiverade i genomsnitt 3.8 spårningsprogram direkt efter att de installerats, även om användaren inte godkänt sekretessnotiserna.

– Hälften av de 30 appar som vi tittat på har över en miljon nedladdningar. Varenda dag laddar fler ner dem. Så det är många miljoner användare som för in information som sedan delas utan deras vetskap, säger Teresa Almeida, lektor vid Umeå Universitet.

Är det skrämmande?

– Ja, det tycker jag. Det är viktigt att teknologi i framtiden designas på ett transparent sätt, så att vi vet vad vi tackar ja till och att den inte innebär skada på nåt sätt.

Hör mer om riskerna i klippet.

SVT Nyheter har sökt några av företagen för fertilitetsapparna som finns med i studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.