En man med uppgiven min står framför en rågång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner sig hjälplös” – se markägaren Håkan Forssell visa Open infras fiberdragning genom hans ungskog. Foto: Berno Jonsson/SVT

Fiberkabel drogs rakt genom Håkans ungskogshygge utanför Vindeln – tillstånd saknades

Uppdaterad
Publicerad

Markägare i byarna norr om Vindeln rasar nu över bredbandsföretaget Open infras framfart med att gräva ner fiberkabel. Utan dialog har företaget dragit fiber genom planterade hyggen.

– Det känns helt ruttet, säger Håkan Forssell, markägare.

I en av byarna har företaget dragit kabeln rakt genom en damm som är fylld med flodpärlmusslor. En damm som byborna jobbat hårt med att ställa i ordning.

Byborna lyckades sätta stopp för företagets planer på att dra kabeln genom vattentäkter och infiltrationer vid slambrunnar.

Det som hänt i småbyarna utanför Vindeln är bara ett i raden av kritiserade jobb som utförts av fiberjätten Open infra. Liknande exempel finns från hela landet, bland annat i Gävleborgs län.

– Man tror inte att det är sant att ett så stort företag kan fara fram på det här viset, säger Håkan Forssell.

Företaget erkänner brister

Open infra svarar på kritiken i en skriftlig kommentar:

”Vi beklagar verkligen att markägare i Vindeln drabbats och ansvaret är vårt. Vi har brustit i vår kontroll och uppföljning. För att komma tillrätta med bristerna besiktar vi nu område efter område och kommer inom kort till Vindeln för att kartlägga var våra åtgärder ska riktas”, skriver Karin Sundin, PR-chef på Open infra.

Ansvariga vid Post-och telestyrelsen (PTS) har rätt att kräva tillbaks de utbetalade stöden till företag som inte fyllt kraven vid fiberdragning. Men något ansvar mot markägarna som fått planteringar och annat förstörda vill man inte ta på sig.

Får fortsatt stöd från Post- och telestyrelsen

Trots att företaget Open infra tidigare fått stark kritik för sina utförda arbeten på flera ställen runt om i landet fortsätter PTS att betala ut pengar till det företaget för att de ska dra fiberkabel.

– Vår första kontrollomgång kommer att ske nu och vi får se om företaget har skött sina åtaganden efter våra riktlinjer. Har de inte gjort det har vi rätt att kräva tillbaks pengarna, säger Björn Blondell.

En gråhårig man står på ett torg med en allvarlig uppsyn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Blondell, divisionschef på Post- och telestyrelsen, svarar på varför de betalar ut stöd till kritiserade Open infra. Foto: Berno Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.