Arkivbild. Polisen tog de misstänkta sexköparna vid två spaningsinsatser mot lägenheter i centrala Uppsala. Foto: SVT

Filip blev skuldsatt efter sexköpen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år tvingas tusentals människor att prostituera sig – en verksamhet som bara kan finnas om det finns köpare. 22-årige Filip är dömd för åtta fall av köp av sexuell tjänst och beskriver sig själv som sexmissbrukare.

Filip bor i en norrländsk stad. Han har flickvän och arbete och på de hemsidor där han kontaktar prostituerade beskriver han sig själv som en person som gillar kaffe och öl, men också som en sexmissbrukare.

– Det finns ju andra missbrukare som inte utövar sitt missbruk, så det legitimerar inte sexköp, menar Irina Enbuska Von Schantz på Umeå kvinnojour.

Tidigare i SVT:s reportageserie om den omfattande sexhandeln i Norrland har vi skrivit om att sexköpslagen bland annat är till för att fler ska våga anmäla sexköpsbrott.

– Man ska inte stödja den här verksamheten genom att betala, för man vet inte vem som ligger bakom det i grunden, säger Pär Danielsson, polisassistent Umeå.

Läs även: Rebecka berättar om varför hon säljer sex

Filip blev skuldsatt efter sexköpen

Priset för att köpa sex varierar men vanligtvis får köparen betala mellan 1.500 och 2.500 kronor för ett samlag. Filip finansierade sina sexköp med sparade pengar, men nu finns bara skulder kvar.

Den forskning som finns om sexköpare visar att det egentligen bara finns en tydlig gemensam nämnare: de flesta är män. Annars är sexköpare en mix av olika sociala och ekonomiska levnadsvillkor. De finns i alla samhällsklasser och liknar övriga svenskar i fråga om utbildning, hälsa och relationer.

”Många är öppna för att köpa sex”

Enligt FN blir en till fyra miljoner människor varje år offer för människohandel. En stor del av dessa människor utnyttjas i prostitution. Som en del av det samordningsuppdrag som Länsstyrelsen har rörande mäns våld mot kvinnor ingår arbete mot prostitution och människohandel.

– Det är så många personer, framför allt män då, som är öppna för att köpa sexuella tjänster, trots att man vet att det är ett brott. Det är personer som aldrig skulle gå och stjäla en kexchoklad på Ica, men de kan tänka sig att köpa sexuella tjänster av en annan person, trots att det är kriminellt, säger Eva Norlin, koordinator mot prostitution och människohandel i region nord.

”Man ska inte kunna köpa en människa”

Den som köper sex riskerar att stödja grov organiserad brottslighet. Den svenska sexköpslagen som straffar köparna har haft effekt, framför allt när det gäller synen på sexköpare.

– Det här är en lag som har stort stöd av svenska befolkningen. Vi i Sverige tycker inte att det är okej att man ska kunna köpa en annan människa för att man har den möjligheten ekonomiskt, menar Eva Norlin och får medhåll av Irina Enbuska Von Schantz på Umeå kvinnojour.

– Nej det kanske är så att vissa saker inte är okej att köpa. Och att köpa rätten att förtrycka någon kommer aldrig att bli okej, säger hon.

Dom gav möjlighet att bryta beteende

Efter den fällande domen har Filip berättat om sexköpen för sina anhöriga. Han har samtalat med psykolog och tycker att den fällande domen gett honom en möjlighet att bryta sitt beteende.

Filip är ett fingerat namn och egentligen heter han något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.