Foto: SVT

Finska bönder får bättre bidrag än svenska

Uppdaterad
Publicerad

Medan svenska jordbrukare allt oftare rapporterar om en krisande tillvaro, lever många finska bönder gott. Anledningen är frikostiga EU-bidrag.

Finländska jordbrukare får nästan dubbelt så mycket i stöd jämfört med svenska. Det beror på att de finländska politikerna var bättre på att förhandla när EU:s långtidsbudget togs för sex år sen.

Jonny Kronqvist i Nykarleby i Österbotten har cirka 300 suggor och föder upp smågrisar som sen säljs till andra bönder.

– Det är ett intressant arbete och så får jag jobba nära naturen, säger Jonny Kronqvist.

Nytt svinhus

För tio år gick han in i jordbruket tilsammans med sina föräldrar och investerade i ett nytt svinhus och nya maskiner för cirka  sex miljoner kronor. Utan EU-stöd skulle han inte klara sig.

– EU-stöden betyder mycket, det skulle inte gå att hålla igång produktionen utan dem, säger han

Totalt får de finländska bönderna cirka 11 miljarder kronor per år i stöd. Det är ungefär lika mycket som de svenska bönderna, men då är de svenska bönderna dubbelt så många som ska dela på pengarna. Jonny Kronqvist menar att de finländska politikerna var bättre förhandlare då EU:s långtidsbudget togs för sex år sen .

– Vi får nog vara nöjda med att våra politker lyckades så bra när det gäller de nationella stöden, säger Jonny Kronqvist.

Ska förhandlas om

Nu ska EU:s långtidsbudget för sju år framåt förhandlas om igen och Jonny hoppas på att de finländska politikerna ska kunna förhandla fram bra villkor ytterligare en gång.

-  Visserligen har vi bra bidrag men vi får ändå kämpa för att det ska bli lönsamhet i våra jordbruk. Men det finns en stark framtidstro bland oss finländska bönder, säger Jonny Kronqvist.

Så du tänker inte flytta till Västerbotten och bli grisbonde där istället?

– Nå, int ha ja då tänkt det idag åtminstone – nej, säger Jonny Kronqvist på sin klingande finlandssvenska och skrattar gott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.