Man i gul varseljacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tjock beläggning av snö” – Hör gatudriftchef Per Hilmersson om läget längs vägarna i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Fjärde orangea varningen på kort tid – Umeå kommun: ”Extra besvärlig vinter”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens orangea vädervarning är den fjärde den här vintern i Umeå. Enligt Per Hilmersson, gatudriftchef hos Umeå kommun, har årets vinter tagit på krafterna.

– Det har varit en extra besvärlig vinter och den är inte över än, säger han.

SMHI utfärdade en orange varning för snöoväder längs kusten i södra Västerbotten under måndagen.

– Det är en tyngre arbetsbörda för de som jobbar med snöröjning och väghållning. Många kommer att ha haft långa arbetspass den här vintern. Såna här vintrar kostar väldigt mycket, säger han.

Mycket snö på kommunens tippar

Även mängden snö pressar Gator och parker på Umeå kommun. Plogvallarna är redan höga och snötipparna runt stan börjar vara fulla.

– Det kan leda till att vissa partier av cykelvägar inte går att ploga eftersom det inte finns några ytor att tippa snön på.

Mycket nederbörd

Prognosen för måndagen är 15-25 centimeter nysnö i kombination med hårda vindar.

– Det kommer att bli en besvärlig dag. Det ska snöa i eftermiddag och sen övergår det mest troligt till regn. Det blir väldigt intensivt och vi kommer att komma efter med plogningen, sade Per Hilmersson inför måndagen.

Umeå kommun kommer att prioritera stora gator och cykelbanor.

– Först när det lugnar ner sig kan vi ge oss på de mindre gatorna. Imorgon får vi öppna upp på eventuella ställen som inte kunnat plogas, säger Per Hilmersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.