En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar fötterna på en person som springer förbi röda koner på en inomhus sportarena. Den högra sektionen visar en kvinna med grått hår och randig skjorta som ser ut att delta i en intervju. I bakgrunden finns böcker och hyllor, vilket tyder på en skolmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka ungdomar får motion på recept? I videon svarar Cecilia Edström hälsoutvecklare på Region Västerbotten på tre frågor om detta. Foto: Marilén Karlsson, SVT

Fler barn och unga i Västerbotten får fysisk aktivitet på recept

Publicerad

Allt fler barn och unga får fysisk aktivitet på recept, alltså ordinerad motion, i Västerbotten. Enligt regionen visar resultat att det gör barnen mer aktiva.

– Vi ser att de får bättre kapacitet och orkar mer. Det finns många vinster i det här, säger Cecilia Edström, hälsoutvecklare på Region Västerbotten.

Inom regionsjukvården förskrevs cirka 50 recept förra året i länet. Då tillkommer även skolhälsovården och primärvården. Barnen som får fysisk aktivitet på recept, FaR, ordinerat kan vara barn som rör sig för lite eller barn som har en sjukdomsproblematik.

– Vi har sett att man blir mer aktiv och man kanske glömmer bort sig lite. Små barn som leker i en simhall tränar jättemycket, säger Cecilia Edström hälsoutvecklare på region Västerbotten.

Ingen exakt siffra

Någon exakt siffra på ökningen finns inte eftersom exempelvis skolsköterskor inte behöver rapportera in till regionen hur många recept som förskrivs.

– Men jag kan tänka mig att det blir en ökning när fler kommuner använder sig av metoden, säger Cecilia Edström.

Barnet eller ungdomen får själv stå för kostnaden, men många kommuner erbjuder rabatter eller att barnen helt enkelt får träna i exempelvis simhallen gratis för att underlätta att receptet efterföljs.

”Kan behöva extra stöd”

Allt fler kommuner i Västerbotten erbjuder också rabatter eller låter barn och unga med recept nyttja träningsanläggningar eller simhallar gratis under tiden som receptet gäller.

Är det här regionens och kommunernas ansvar? Borde det inte vara föräldrarna som ser till att deras barn rör på sig?

– Jo det kan man tycka, men Ibland kan man behöva lite extra stöd i att veta vad som är lämpligt att göra. I metoden utgår vi från det besvär man har, säger Cecilia Edström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.