I år har 17 stycken fjällrävskullar sett dagens ljus i Västerbottensfjällen, vilket är mer än året innan då bara sex fjällrävspar fick ungar.
– Vi har inte riktigt slutfört inventeringen så det kan dyka upp någon kull till i år, säger Sonja Almroth naturbevakare på Länsstyrelsen.
Antalet lämmlar varierar vanligtvis i fyraårscykel med så kallade toppår och bottenår, då lämmlarna ofta drabbas av matbrist. 2019 var ett toppår och då föddes hela 27 fjällrävskullar i länet. 2020 var ett bottenår och under bottenåren brukar det inte födas några fjällrävar, men med hjälp av stödutfodring lyckades ändå sex fjällrävspar få ungar.
Skabb upptäcktes tack vare ökad turism
I våras drabbades fjällrävar i Stekenjokk av rävskabb. Smittan kom från rödrävar som vandrat upp i fjällområdet. Länsstyrelserna i både Jämtland och Västerbotten började medicinera de drabbade rävarna och det har gett resultat.
– Under sommaren har vi inte sett några nya fall av rävskabb. Bilder från viltkameror visar att fjällrävarna är friska, så medicineringen verkar ha lyckats den här gången, säger Sonja Almroth naturbevakare på Länsstyrelsen
Enligt Almroth upptäcktes ett fall av skabb efter att turister tipsat Länsstyrelserna.
– Tack vare den ökade turismen fick vi fler ögon efter vägarna och ser man någonting får man gärna tipsa oss, säger hon.
Babylycka i hela landet
Även i övriga landet var babylyckan stor. De preliminära sifforna visar att hela 60 fjällrävskullar föddes i år. I Norge har 46 kullar noterats.
– Det är jätteroligt. Vi alla som jobbar med det här blir jätteglada när det är så. Drömscenariot är att ha en kull i varje fjällrävslya som vi känner till, men det är inte troligt de närmsta åren, säger Sonja Almroth.