I Skellefteå bor det lika många idag, som för femtio år sedan. I länets övriga kommuner har befolkningen minskat, och allra mest i Åsele, där är man hälften så många som för 50 år sedan.
Men det är inte så enkelt att alla flyttat till Umeå, utan det är främst de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som suger åt sig från landsbygdskommuner.
– Historiskt sett så var det säkert så att en hel del sökte sig från inlandet till Umeå. Idag är det inte så, Umeå kan inte växa för det är helt enkelt för få människor i inlandet, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.
Inflyttning från utlandet
Han menar att anledningen till att Umeå växer är tack vare internationell migration samt studenter som kommer från andra delar av landet.
– Den största studentgruppen på Umeå universitet kommer från Stockholms län.
I Skellefteå har befolkningutvecklingen stått still på 72 000 invånare i ett halvt sekel. Där tror Müller att det kan öka i samband med etableringen av batterifabriken.
– Skellefteå har inte haft någon inflyttning av unga människor, men de har klarat sig hyfsat med den befolkning och den arbetsmarknad man har. Det ska spännande att se om batterifabriken ger en skjuts i kommunen.
Blir tufft att vända negativ trend
De kommuner som däremot minskat sin befolkning tror han får det tufft att vända trenden. Den stora anledningen är en åldrande befolkning.
– Tåget har redan gått för att föda fler barn. Naturligtvis kan man försöka locka till sig folk från andra områden i landet. Vissa orter lyckas med det. Men att vända trenden tror jag blir väldigt svårt för situationen i resten av Europa ser mycket värre ut än i Sverige med en åldrande befolkning och flytt från landsbygd in till städer.