Foto: TT/SVT.

Fler söker hjälp för spelberoende

Uppdaterad
Publicerad

Sen 2007 har Umeås spelberoendeförening haft öppet och deltagandet har ökat för varje år. Ifjol öppnades en föreningen i Sundsvall och i mars öppnar ytterligare två grupper – då i Skellefteå och Örnsköldsvik.

Som mest brukar ett 20-tal personer samlas varje vecka på Umeås spelberoendeförening och prata om att vara just beroende av att spela, oavsett om det handlar om dataspel eller casinospel. För Oskar Lorentzi Wall har föreningen varit viktig i hans arbete att bli fri från sitt dataspelsberoende.

– Jag lagade ingen mat, åt inte ordentligt. Jag gick och la mig med ångest, vaknade med ångest och gick till datorn, där all ångest försvann, säger han.

Fler och fler söker hjälp

I tio år kämpade Oskar Lorentzi Wall med sitt beroende. Nu arbetar han med att hjälpa andra tillsammans med spelberoendeföreningen i Umeå.

Förra året startades en förening i Sundsvall, som en förlängd arm till den förening som finns i Umeå. Många har visat sig pendla från grannstäderna för att kunna delta på mötena, och nu ser man ett behov av att öppna både i Skellefteå och Örnsköldsvik.

– De senaste åren har det sökt sig fler och fler till oss som haft problem med överdrivet dataspelande. Det vi har sett är att även oroliga föräldrar hör av sig, lärare och kuratorer, säger ordförande Omid Rezvani.

Dataspelandet sticker ut

Enligt forskaren Thomas Nilsson har problemen kring spelande minskat i landet i stort, men det är just dataspelande som sticker ut ur mängden och oroar forskarna.

– Om man tittar på specifika grupper, så finns det vissa där andelen som har problem med spel ökar, det är främst ungdomar, pojkar mellan 18-25 år som spelar någon form av dataspel, säger Thomas Nilsson.

I mars väntas föreningarna i Örnsköldsvik och Skellefteå vara igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.