Kvinna och hund tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Dupont och Siv Forsberg från Tärnaby visar hur en sökinsats likt den i Vilhelmina nyligen kan gå till. Foto: Pia Sjögren/SVT

Fler uppdrag för fjällräddningens hundar – långt från fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att fjällräddningens hundar söker efter försvunna personer utanför fjällområdet. En anledning är att polisens egna hundar har fullt upp med annat.
– Vi har blivit kallade både till Sundsvall och ända upp till Haparanda, säger Siv Forsberg, hundförare från Tärnaby.

Från början var fjällräddningens hundar i första hand lavinhundar. Numera utbildas de i efterforskning av försvunna personer, EFP.

Fjällräddningen gör på polisens uppdrag ungefär 300 insatser per år, mer än hälften av dem på sommaren.

Målet: 20 hundekipage

I Västerbottens län finns just nu fyra hundekipage inom fjällräddningen och ytterligare två är under utbildning. Målet är drygt 20 i polisregion Nord samt Dalarna.

– Inom några år kommer vi att ha dubbelt så många hundar för eftersök, jämfört med 2019, säger Mattias Wiklund, chef inom polisen för fjällräddningen.

Polishundarna upptagna

Polisens egna hundar har mer och mer att göra i arbetet mot brottslighet, bland annat att söka efter vapen, blod, sperma och narkotika. Det är en av anledningarna till att fjällräddningshundarna nu allt oftare hjälper till att leta efter försvunna personer.

Fjällräddaren Siv Forsbergs hund heter Dupont. Den förra hette Wallander.

– Jag brukar ge dem namn efter detektiver, eller ja, hjältar, säger hon.

Hittar försvunna ägodelar

Mellan uppdragen från polisen letar Dupont mer än gärna efter försvunna bilnycklar, glasögon, gps:er och annat som människor tappat. Han visar Siv Forsberg allt som luktar människa eller på annat sätt sticker ut.

Häromveckan gjorde Dupont och flera andra hundar ett sökuppdrag i Vilhelmina. Polishunden Kamp fann då, efter fyra dygn, en försvunnen man i 75-årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.