Foto: SVT arkiv.

Fler vill bli scouter – men inte i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Antalet scouter i landet ökar men inte i Västerbotten. Länet är ett av få i Sverige där deltagandet fortsätter att gå nedåt. Samtidigt har trycket i Umeå varit så stort att man under hösten tvingats neka ungdomar platser.

Efter att ha varit på nedgång så börjar nu allt fler ungdomar söka sig till scoutföreningar runt om i landet. I Västerbotten syns trenden starkast hos Umeå scoutkår.

– Det har varit ett minskande men nu ökar det hos oss med. Varför är en jättesvår fråga men jag kan tänka mig att det har spridit sig från de som redan är med. Vi försöker visa upp oss och informera om vad vi gör och hur roligt vi har det och att alla är välkomna, säger Madeleine Wahter, scoutledare vid Umeå scoutkår.

LÄS MER: Allt fler går med i scouterna

Ökningen har gått så långt att man inte längre kan ta in alla som vill vara med.

– Nu i höstas hade vi kö och tvingades neka platser till vissa. Vi måste ju kunna ta hand om de vi har, och ska vi växa behöver vi fler ledare, menar Wahter.

Tuffare utanför städerna

Ute på de mindre orterna ser det emellertid annorlunda ut. I Robertsfors och Vännäsby växer inte kullarna nämnvärt och den stora problematiken är att hitta vuxna som vill ställa upp som ledare.

– Vi hade en kris i höstas där föreningen stod inför ultimatumet att antingen få tag i fler ledare eller att lägga ned verksamheten, men det löste sig. Det är ett problem jag tror nästan alla föreningar på mindre orter brottas med, säger Mikael Burman, kassör för Robertsfors scoutkår.

LÄS MER: Unga scouter möttes i demokratisk anda

Vännäsby scoutkår, som enligt egna uppgifter ska ha varit den största scoutkåren i Sverige sett procentuellt till invånarantal under 80-talet, står inför precis samma prövning.

– Vi har en hyfsad verksamhet men den stora utmaningen är att hitta ledare. Att hitta scouter är inget problem men att hitta ledare är svårare och samtidigt livsviktigt för att föreningen ska överleva i framtiden, säger Nicklas Strandberg, ordförande för Vännäsby scoutkår.

Känner till problematiken

Caroline Thunved, kommunikation- och insamlingschef på riksorganisationen Scouterna, menar att det är ett rikstäckande problem att locka ledare till föreningarna.

– Det är ett område vi jobbar hårt med. Vi måste kunna garantera en trygg verksamhet för alla som är med, och då behövs det ett visst antal ledare per ungdomar.

TV: Här tältar tusentals scouter från hela landet

Att deltagandet överlag backar i länet när det ökar på andra håll tror hon kan ha att göra med geografin i landet.

– Uppåt norr har vi traditionellt haft minst scouter, vilket har att göra lite med hur Sverige ser ut. Det är långt mellan städer och det blir långa avstånd. På mindre orter ser det ut ungefär som du beskriver medan i Umeå som är lite storstad, så blir de fler, säger Thunved.

Vad gör ni för att locka fler ungdomar?

– Vi jobbar mycket med det här. Bland annat har utvecklingskonsulenter som finns till för att stötta de lokala kårerna med just sådana här frågor.

Så många scouter finns det i länet

Ålder                      2014 2015 2016

8-9 255 254 271

10-11 183 177 148

12-14 142 140 133

15-17 47 54 63

18-25 69 50 35

26+                          239 248 246

Totalt                      982 962 929

Källa: Scouterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.